Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki specijal Večernjeg

Istražili smo državni vozni park: 8081 automobil plaćaju svi građani

Vlada automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.03.2014.
u 19:00

Luksuzni audi A6, kojeg se odrekla sisačka županica, vozi sedam župana, a nabavljeni su od 2006. do 2009. Nekima je draži BMW.

Prvi čovjek srbijanske državne revizorske institucije kazao je 12. veljače kako nijedna njihova institucija u Srbiji nema podatak o broju službenih vozila u državi, najavivši na državnoj televiziji kako će on u travnju objaviti brojno stanje državnog voznog parka.

Ocijenio je da su mu za taj posao potrebna gotovo dva mjeseca. I u BiH su mediji zanovijetali što nitko ne zna broj službenih vozila. Zašto bi u Hrvatskoj bilo drugačije!?

8081 vozilo

Kad smo našem Državnom uredu za središnju javnu nabavu postavili to pitanje uputili su nas na Vladu u kojoj, međutim, nitko nema podatak o tome koliko hrvatski državni vozni park ukupno broji vozila. Dakle, morali smo krenuti “pješice”, od institucije od institucije. Odmah smo dobili podatke za vozila Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, njih 51, a koje uz potpredsjednike Vlade i Sabora, te druge njihove dužnosnike i službenike, koristi i Ured Predsjednika RH, državni i Vladini uredi, te su na raspolaganju za potrebe protokola. Tek dva tjedna kasnije, i to zalaganjem Vladina Ureda za odnose s javnošću, dobili smo kompletirane podatke za 20 ministarstava.

Županijama i njihovim gradskim središtima slali smo zasebne upite, a kako su nam njihovi odgovori uglavnom vrlo brzo stizali, novinarski apetiti su nam porasli tako da smo 15 dana od kada smo poslali prvi, od ukupno oko 380 upita putem e-maila, prikupili podatke o državnom voznom parku koje nikad nitko nije prikupio u Hrvatskoj. I došli smo do podatka da u voznom parku državnih institucija, županija i gradova ima 8081 vozilo, s tim da je moguće da će nam nakon objave ovoga teksta stići još neki podaci koji će povećati tu brojku. Ova brojka ne uključuje službena vozila 428 općina i državnih (te županijskih, gradskih i općinskih tvrtki), a recimo samo HEP je potkraj prošle godine imao 3641 vozilo kad se odlučilo nabaviti 589 novih automobila. Valja imati na umu i da je u spomenutom ukupnom broju 3548 MUP-ovih vozila, odnosno da je najveći dio službenih vozila potreban za radne procese u institucijama.

Vozni park političkog vrha države, Vlade, Sabora, ministarstava i županija

Osim za Vladu, Sabor, Ustavni i Vrhovni sud, 20 ministarstava i 20 županija, upite smo poslali na svih 128 gradova, te na sve dostupne e-mail adrese do kojih smo došli koristeći popis od 184 državne institucije (agencije, zavode, institute, ustanove...) objavljen u Večernjem listu u kolovozu 2012. Zbog obujma dobivene podatke i njihovu analizu objavit ćemo u nastavcima. Za početak objavljujemo vozni park političkog vrha države, Vlade, Sabora, ministarstava i županija, a sutra nastavljamo s gradovima.

Inače, mnoge je, osobito one koji se nemaju razloga zabrinjavati zbog objave “registra službenih vozila”, oduševila naša tema, te su se i nakon što su nam dostavili podatke raspitivali kad će tekst o voznom parku biti objavljen. Unatoč novinarskom iskustvu potpisani novinar nikad nije naišao na takvu kooperativnost državnih, županijskih i gradskih struktura u prikupljanju informacija za novinsku temu. Pojedine institucije samoinicijativno su nam olakšale posao objedinjujući podatke pojedinih institucija pod svojom ingerencijom. Čak i u desetak slučajeva gdje je došlo do problema u komunikaciji, dovoljno je bilo podsjetiti na recentne afere s automobilima i kakva je percepcija javnosti na tu temu, da bi to ubrzo dovelo do rušenja svih birokratskih barikada koje su se ispriječile između nas, odnosno naših anketiranih sugovornika i javnosti. Strah od javnosti, a i svijest o dimenzijama novinske teme, očito su učinili svoje.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto:Sanjin Strukić/PIXSELL

"To je samo 0,0023 posto godišnjeg proračuna institucije"

Neki su naši sugovornici pokušali minorizirati temu pa su nam umjesto iznosa, milijunskog, poslali podatak da je to samo 0,0023 posto godišnjeg proračuna te institucije. Naravno da je vozni park “beznačajan” izdatak na razini pojedinih proračuna, ali odnos dužnosnika i službenika prema automobilima, koji je svima vidljiv, javnosti puno govori o njihovu općenitom odnosu prema javnom dobru. Ako je netko bezobziran i rasipan jer bezrazložno inzistira na skupom voznom parku, zar od takvog dužnosnika možemo očekivati skrupuloznost kad treba odlučivati o puno većim svotama i poslovima koji nisu tako vidljivi kao automobili.

Zbog toga je, a ne samo zbog novca, važan odnos prema voznom parku. U Vladi i ministarstvima toga su očito bili svjesni jer su lani štedjeli na voznom parku, ali sav su taj trud na neki način poništili nedavnom aferom zbog narudžbe limuzina. Treba voditi računa i o tomu da je grandiozan vozni park zapravo naslijeđeni problem pa se nova vlast, često ni kriva ni dužna, mora sramotiti vozeći se u spomeniku rasipnosti svoga prethodnika. Zbog toga smo inzistirali i na godinama proizvodnje vozila.

U 20 ministarstava ukupno je 5392 vozila

U 20 ministarstava ukupno je 5392 vozila na čije je održavanje i gorivo u 2013. potrošeno 185,937.645 kuna. Nakon afere s naručenim limuzinama koju je otkrio Večernji list, Željko Jovanović i još neki ministri odbili su se voziti u tim automobilima visoke klase. Takvih je limuzina u MUP-u sada 11, te još pet starih u pet ministarstava. U MUP-u je i 40 vozila gornje srednje klase, po četiri su takva u ministarstvima pravosuđa, vanjskih poslova i MORH-a, po tri u ministarstvima gospodarstva i socijalne politike (polovni i naslijeđeni od bivše vlasti). Ostali imaju po jedno ili dva vozila gornje srednje klase, osim Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje ima samo četiri vozila srednje klase, i Ministarstva uprave.

Po natuknicama uz podatke vidi se koliko je ministarstvima stalo do percepcije javnosti jer su manje više svi imali potrebu posebno napomenuti ako se voze u staroj limuzini, kao recimo ministrica kulture u polovnom mercedesu zaplijenjenom zbog carinskog prekršaja koji je dobila umjesto rashodovanog audija A6.

Ministarstvo financija smanjilo troškove za 1,711.195 kuna

Ministarstvo financija ističe da su ukupni troškovi njihovog voznog parka u odnosu na 2011. smanjeni za 1,711.195 kuna, unatoč tome što je Carinska uprava povećala troškove za 1,069.721 kunu jer je ulaskom RH u EU došlo do proširenja djelokruga i ovlasti CU, te pojačanog korištenja vozila, troškova održavanja vozila prosječne starosti oko 10 godina, kao i povećanja potrošnje i cijena goriva. Najveće uštede ostvarili su u MUP-u (25 milijuna) i MORH-u (13 milijuna), Ministarstvu pravosuđa (1,6 milijuna), iako zbog reorganizacije ministarstava i drugih okolnosti podaci nisu posve usporedivi. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, svi sudovi i državna odvjetništva imaju 250 vozila srednje klase, osim jednog gornje srednje klase u DORH-u, i drugog gornje klase u Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud nas je izvijestio da ima audi A8 iz 2004. i VW passat iz 2006., te dvije škode iz 2010. na leasing o trošku ministarstva. Lani su na gorivo i održavanje potrošili 124.921 kunu. Ustavni sud ima četiri audija A6 s datumima proizvodnje od 2007. do 2011. te škodu fabiju iz 2011. Za najam i održavanje lani je trošak bio 632.901 kuna, a za gorivo 284.510 kuna. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nema vozila već po potrebi koristi vozilo Sabora. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ima renault megane s troškom od 14.568 kuna. Ured pravobraniteljice za djecu ima pet vozila u četiri najveća grada, te ukupan trošak 49.621 kunu. Ured pučke pravobraniteljice ima tri vozila i trošak goriva od 25.769 kuna, te održavanja 56.379 kuna.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

U županijama se voze 252 vozila

U županijama se voze 252 vozila (prosječno 12,6), a lanjski trošak goriva i održavanja (servis, popravci, gume, registracije, osiguranja, leasing...) iznosi 9,197.241,71 kuna (prosjek je 459.862 kune). Moguće je da neke županije nisu poslale sve troškove voznog parka koje smo smatrali “održavanjem”.

Najviše na vozni park troši Istarska županija (1,4 milijuna), Osječko-baranjska (1,1), Zagrebačka (0,9), Ličko-senjska (0,5), Vukovarsko-srijemska (0,47) i Brodsko-posavska (0,42 milijuna kuna). Poznat je slučaj međimurskog župana Matije Posavca koji prodaje BMW 530xd iz 2007. jer smatra da sada nema mjesta luksuzu i da će novac pametnije biti utrošen za kupnju kombija za prijevoz djece s posebnim potrebama. Župan se odrekao i prava na putne troškove i dnevnice kod službenih putovanja. Isti takav BMW, ali iz 2012., ima Ličko-senjska županija.

U Bjelovarsko-bilogorskoj imaju čak tri “unića” iz 1994. Najmanje na vozila troši Požeško-slavonska, Međimurska pa i, inače na zlu glasu, Sisačko-moslavačka županija zbog narudžbe audija A6, od kojeg je županica Marina Lovrić-Merzel odustala zbog pritiska javnosti. Inače, to je omiljeno vozilo župana, u njima se voze sedmorica, a nabavljeni su od 2006. do 2009. U koprivničko-križevačkoj i zadarskoj županiji vozila imaju na raspolaganju i zamjenici župana (zadarski koriste opel insignije, a župan audi A6 TDI quatro). Nisu jedini, ali su jedini to naveli. Trošak voznog parka ovisi o veličini županije, udaljenosti od metropole, starosti vozila..., upozoreni smo.

U Večernjem listu u nedjelju i ponedjeljak čitajte nastavak velikog specijala o autima: Što vozi 128 hrvatskih gradonačelnika

Ministarstvo 
poduzetništva i obrta 


7 vozila - 449.937,53 kn
2 gornja srednja klasa (na posudbi kod DUSJN do okončanja javne nabave)
5 srednja klasa (jedan posuđen kod DUSJN do okončanja javne nabave, dva s prijeđenih 300.000 km)

MUP 


3548 vozila 128,881.358 kn

11 gornje klase

40 gornje srednje klase

3497 ostalih vozila 



Ministarstvo kulture

64 vozila - 1,979.022,76 kuna

1 gornje klase (ministrica vozi polovni mercedes zaplijenjen zbog carinskog prekršaja, umjesto rashodovanog audija A6)

1 gornje srednje klase

62 ostala vozila

Ministarstvo pomorstva, prometa 
i infrastrukture

136 vozila (sada 131)
 - 2,058.214 kn
2 gornje srednje klase (od lipnja 2013. više ih nemaju jer su vraćeni leasing kući)
7 srednja klasa (od kolovoza 2013. tri vraćena leasing kući)
49 donja srednja klasa
68 donja klasa
1 dostavno i 9 kombija

Ministarstvo pravosuđa

205 vozila (sada 207) - 5,198.889,76 kuna
1 gornje klase
4 gornje srednje klase
26 srednje klase
32 donje klase
48 dostavnih i 1 kombi
93 specijalna vozila

Ministarstvo poljoprivrede

162 vozila - 4,031.482 kune

2 gornje srednje klase
14 srednje klase
27 donje srednje klase
113 donje klase
6 terenskih

Ministarstvo zdravlja


33 vozila - 1,369.876 kuna

2 gornje srednje klase

3 srednje klase

7 donje srednje klase

16 donje klase 
1 dostavno, 1 terensko i 3 kombija

Odlukom ministra 2011./2012. ustupili 8 automobila MSPM i KBC SM

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

4 vozila - 155.052,59 kuna
4 srednje klase

MORH 


301 vozilo - 21,159.000 kuna
4 gornje srednje klase

65 srednje klase 

72 donje srednje klase
24 donje klase
64 terenska
56 kombiniranih 
13 dostavnih 
3 autobusa

Obuhvaćena su vozila u MORH-u, OS RH (osim borbenih i drugih vojnih vozila), Uredu predsjednika RH i VSOA

Broj vozila smanjen za 38 posto u odnosu na 2011. (490 vozila), a za najam potrošeno 8,5 milijuna kuna (17,158.000 kuna u 2011.)

Ministarstvo regionalnog 
razvoja 
i fondova EU

24 vozila - 1,174.122,73 kuna
1 gornja srednja klasa
11 srednja klasa (dva u rashodu, 1 u Uredu za opće poslove Sabora i Vlade do listopada 2014.)
9 donja srednja i donja klasa (dva u rashodu)
3 terenska (2 u rashodu)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode


47 vozila - 1,221.784,49 kn
1 gornje srednje klase
2 srednje klase
6 donje srednje klase
33 donje klase
5 terenskih

Ministarstvo uprave 


202 vozila - 2,126.158,61 kn

5 srednje klase (ministar vozi audi A4 2.0 T FSI iz 2005., tri VW passata i citroen C5)

2 donje srednje klase

195 vozila u uredima državne uprave u županijama

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 


18 vozila - 822.083,20 kuna
1 gornje srednje klase (MUP-ovo, na posudbi) 

6 srednje klase (jedno MUP-ovo, na posudbi)

1 donje srednje klase

10 donje klase (2 dostavna)



Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

19 vozila - 762.000 kuna
4 gornje srednje klase
7 srednje klase
5 donje srednje klase
3 dostavna vozila

U 2014. obnavljanju vozni prak jer dva vozila imaju velik broj prijeđenih km, a dva kombija prešla su više od 800.000 km svaki.

Ministarstvo socijalne politike i mladih

11 vozila - 615.437,48 kuna
3 gornje srednje klase (audi A6 iz 2006. sa 400.000 km, peugeot 607 iz 2002. sa 270.000 km, naslijeđeni od Ministarstva zdravstva 2012., mercedes E iz 2003. sa 240.000 km kupljen za 41.400 kuna nakon što je oduzet u carinskom postupku)
2 srednje klase
1 donje srednje klase
3 donje klase
1 dostavno i 1 terensko (imaju i autobus koji se ne koristi već je prerađen u dječju igraonicu)

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

10 vozila - 915.691,68 kuna
1 gornje srednje klase (MUP-ov mercedes E 320 CDI korišten do kolovoza 2013.)
1 putnički kombi
2 donje srednje klase
5 srednje klase
1 terensko

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja


76 vozila - 2,246.000 kuna
1 gornje klase
1 gornje srednje klase
73 donje, donje srednje i srednje klase
1 terensko

Ministarstvo gospodarstva


19 vozila - 1,402.429,92 kuna
1 gornje klase
3 gornje srednje klase
6 srednje klase
6 donje srednje
3 dostavna i 1 dostavno

Ministarstvo turizma 


10 vozila - 353.814,93
1 gornje srednje klase
3 srednje klase
6 ostalih osobnih vozila

Ministarstvo financija

496 vozila - 9,015.289,75 kn

sastoji se od užeg dijela te Porezne i Carinske uprave
27 vozila užeg dijela MF-a
2 gornje srednje klase (audi A6 iz 2004. i audi A6 iz 2009.)
5 srednje klase
8 niže srednje klase
11 niže klase
1 terenski
održavanje 209.091,15 kuna
leasing 176.684,95
ukupno 385.776,10

Porezna uprava

260 vozila (u odnosu na 365 vozila 2011.)
1 gornje klase audi A8 iz 2003.
1 gornje srednje klase audi A6 iz 1995.
1 srednje klase (ford mondeo na operativni leasing)
254 osobna (157 u leasingu)
2 kombija i 1 dostavni motor
održavanje 500.500,66 kuna
leasing 4,078.045,99 kuna
ukupno 4,578.546,65 kuna

Carinska uprava

209 vozila - 4,050.967 kuna
1 gornje srednje klase (audi A6 iz 2008.)
24 kombija teretna
11 kombija osobnih
9 vozila za prijevoz pasa
5 dostavnih vozila
13 terenskih vozila
6 kamiona s RTG uređajem
139 osobnih vozila
1 dostavni moped i 1 priključno vozilo

VOZNI PARK PO ŽUPANIJAMA

Bjelovarsko-bilogorska županija

16 vozila 301.727,42 kuna
Četiri opel astre (2004., 2004, 2006.i 2012.)
Tri opel corse (2007., 2007. i 2008.)
Dva fiata punta iz 2002.
Škoda iz 2008.
Opel vectra iz 2007.
VW passat iz 2006.
Chevrolet iz 2013.
Tri fiata una iz 1994.
Procijenjena vrijednost automobila je od 2500 kuna do 80.000 kuna (astra iz 2012.)
gorivo 190.193,12 kuna
održavanje 111,534,30 kuna
ukupno 301.727,42 kuna

Brodsko-posavska županija

6 vozila - 420.103,68 kuna
Opel astra 1.7d iz 2006. (276.487 km)
Opel astra 1.6 iz 2007. (275.400 km)
Opel astra 1.6 iz 2011. (41.000 km)
Audi A6 3.0 iz 2008. (429.000 km)
Audi A4 TDI iz 2009. (268.860 km)
Opel corsa 1.2 iz 2011. (27.361 km)
Gorivo 241.400,77 kuna
Održavanje 127.859,13 kuna
Registracija 50.843,78 kuna

Dubrovačko-neretvanska županija

15 vozila - 401.270,82 kuna
Audi A6 3.0. TDI Quattro iz 2007.
VW passat 1.8 TSI iz 2008.
VW Passat 2.0 PTDI iz 2007.
VW Passat 2.0 FSI iz 2007.
Opel corsa iz 2004.
Škoda octavia 1.6. iz 2008.
Šest škoda fabia 1.4 iz 2008. (jedna neispravna, za prodaju ili otpis)
Tri škode fabije 1.2 iz 2013.
gorivo 270.270,06 kuna
održavanje 101.977,43 kuna
gume 29.023,33 kuna
ukupno 401.270,82 kuna

Istarska županija

19 vozila (operativni leasing) - 1,447.000 kuna
Šest citroena C5 bez dodatne opreme iz 2009./2010.
Osam citroena C4, bez dodatne opreme iz 2010.
Pet citroena C3 bez dodatne opreme iz 2010./2011.
gorivo 480.000 kuna
održavanje, najam, registracija 967.000 kuna
ukupno 1,447.000 kuna

Karlovačka županija

12 vozila - 414.357,05 kuna
Audi A6 star 8 godina (350.000 km)
VW passat star 13 godina (394.000 km)
Mazda 6 stara 12 godina (300.000 km)
Nissan X trail star 10 godina (160.000 km)
Renault kangoo star 9 godina
VW golf5 star 7 godina
Renault megane star 7 godina
Dva renaulta clija 2 stari 12 godina
Renault clio3 star 8 godina
VW golf7 star 2 godine
Dacia logan stara 1 godinu.
Gorivo i održavanje 414.357,05 kuna

Koprivničko-križevačka županija

11 vozila - 346.911,95 kuna
Dva VW pola 1.4 iz 1998.
Dvije opel astre 1.6 16V iz 2007. i 2009.
Dvije opel vectre 1.8i 16V iz 2004. i 2007. (prva se prodaje)
Opel insignia 2.0 CDTi iz 2011. (leasing)
Dvije opel astre 1.7 CDTi iz 2011. i 2013.
Citroen C5 2.0 HDi iz 2012.
Dacio duster 1.5 dCi (terensko za legalizaciju) iz 2013.
Župan Darko Koren koristi "astru" iz 2013. (prešla 2269 km), a zamjenici Darko Sobota "insigniju" (prešla 66.856 km) i Ivan Pal "astru" iz 2011. (26.156 km).
Dva "pola" koriste ispostave upravnih odjela u Đurđevcu i Križevcima
Citroen C5 uništen je u nesreći u Virju 24. siječnja 2014., a inače ga vozio župan i po potrebi službeni vozač pa se traži najpovoljnije rješenje za novo vozilo.
gorivo 158.610,86 kuna
održavanje 85.176,34 kuna
osiguranja 83.059,75 kuna
pranje i čišćenje 20.065 kuna
bruto plaće vozača i dostavljača 143.937,87 kuna
privatna vozila ne koriste za službene svrhe

Krapinsko-zagorska županija

13 vozila-308.503 kune
Dvije opel corse 1.7. DT iz 2002. i 2003.
Dvije opel corse 1.2 I Club iz 2002.
Opel corsa 1.3 CDTI iz 2006.
Škoda fabia iz 2010.
VW caddy furgon 1.9 TDI
Opel astra classic iz 2008.
Opel corsa 1.4 iz 2012.
Renault clio iz 2013.
Škoda octavia iz 2012. (leasing)
VW passat 2.0 iz 2012. (leasing)
Suzuki SX4 iz 2012. (leasing)
gorivo 148.411 kuna
održavanje 79.742 kune
osiguranje 80.350 kuna
ukupno 308.503 kune

Ličko-senjska županija

10 vozila-360.359,97 kuna
BMW 530 XD iz 2012. (leasing)
Renault megano iz 2007. (najam prekinut u kolovozu 2013.)
Renault laguna 1.9 TDI iz 2007.(leasing)
Renault laguna 1.9 TDI iz 2007. (leasing)
Kia sorento 2.5 TD iz 2003.
Škoda octavia 1.9 TD iz 2007.
Proton 1.5 BMB iz 1996.
Opel corsa 1.1 BMB iz 2011.
Citroen C3 1.6 D iz 20O4.
Škoda felicija 1.6 BMB iz 1995.godina (rashodovana u listopadu 2013.)
gorivo 162.907,31 kuna
najam 4 vozila 246.706,89 kuna
održavanje 113.653,08 kuna
ukupno 360.359,97 kuna

Međimurska županija

8 vozila - 255.000 kuna
Tri ford focusa ambiente stari 12 godina
Renault kangoo iz 2002.
Tri ford focusa iz 2007.
BMW 530XD iz 2007.(upravo se prodaje radi pomoći Caritasovu domu u Čakovcu jer je stav župana Matije Posavca da u ovom trenutku nema mjesta luksuzu pa će BMW ovako biti korisnije iskorišten)
gorivo 158.000 kuna
održavanje, servis, popravci i osiguranja: 97.0000 kuna
Župan se prilikom službenih putovanja i u drugim okolnostima odrekao prava na putne troškove i dnevnice i županija nema službenu karticu

Osječko-baranjska županija

15 vozila - 1.122.301,79 kuna
Pet renault clija iz 2011. (4 vozila) i 2012. (1 vozilo)
Fiat punto iz 2002.
Tri renault megana iz 2011.
Citroen berlingo iz 2003. (teretno)
Renault kangoo iz 2012.
VW tiguan iz 2013. (SUV)
VW passat iz 2011.
Škoda superb iz 2013.
Ukupni godišnji trošak za vozni park i prijevoz 1.122.301,79 kuna

Požeško-slavonska županija

5 vozila - 232.533,57 kuna
Škoda superb iz 2006.
Opel astra iz 2007.
Opet astra iz 2007.
Peugeot 306 iz 2012.
Fiat stilo iz 2002.
gorivo 108.556,18 kuna
održavanje (svi ostali troškovi) 123.977,39
Ukupni trošak voznog parka 232.533,57 kuna

Primorsko-goranska županija

17 vozila - 262.820 kuna
Škode, volkswageni i renaulti, srednje i niže klase, osim jednog više srednje klase. Ukupni prosječni trošak održavanja po automobilu 6.760 kuna, a godišnji trošak goriva po automobilu 8.700 kuna
održavanje 114.920 kuna
gorivo 147.900 kuna
ukupno 262.820 kuna

Sisačko-moslavačka županija

9 vozila - 268.699,31 kuna
Fiat punto iz 1997.
Pet toyota corola iz 2004.
Peugeot 807 iz 2004.
Dvije škode octavije iz 2013.
gorivo 176.597,49 kuna
održavanje 92.101,82 kuna

Splitsko-dalmatinska županija

11 vozila - 498.498,90 kuna
Dva pola i pet seat ibiza starih pet, šest godina koje koriste područne ispostave županije (Trogir, Sinj, Omiš, Supetar i Makarska)
Dva passata iz 2004. i 2007. (prešli 200.000 i oko 300.000 km) (za županijski protokol)
Dvije seat ibize stare pet godina (za županijski protokol)
gorivo 268.581,22
održavanje (popravak, servisi, gume, , pranje, registracija i osiguranje) 229.917,68 kuna
ukupno 498.498,90 kuna

Šibensko-kninska županija

10 vozila - 271.000 kuna
Dva VW golfa benz. 1.4 iz 2007.
VW golf dizel 2.0 iz 2007.
Opel corsa 1.4 iz 2008.
Opel astra 1.6 iz 2008.
Audi A6 3.0 iz 2007.
Polo 1.4 iz 2013.
Renault clio 1.4 iz 2005.
Fiat punto 1.2 iz 2003.,
Renault clio 1.4 iz 1999.
gorivo 170.000 kuna
održavanje 101.000 kuna.
Prešli ukupno 111.168 km i potrošeno 13 890,95 litara goriva.
Ne koriste privatna vozila u službene svrhe, a vozilima se koriste svi djelatnici prema Pravilniku županije

Varaždinska županija

14 vozila (9 u operativnom leasingu) - 327.903,97 kuna
Renault clio 1,4 RT iz 2001.
Dva nissana micrae 1,2 visia plus iz 2007. godine
Dva peugeota 206 1,4 Trendy iz 2008.
Četiri hyundaija I20 1,2 DOHC iz 2013.
Dva hyundaija elantra 1,6 iz 2013.
Hyundai I30 1,4 DOHC 3VR GL iz 2013.
Škoda superb elegance iz 2011.
VW passat iz 2012.
Ukupni godišnji trošak za sva vozila 327.903,97 kuna

Virovitičko-podravska županija

9 vozila - 270.000 kuna
Dva VW passata iz 2011.
Dva citroena C4 iz 2012.
citroen C4 iz 2009.
citroen belingo iz 2011
Citroen C3 iz 2013.
Renault megane iz 2009.
Renault clio iz 2009.
Prosječni godišnji trošak po automobilu oko 30.000,00 kuna, što uključuje osiguranje, kasko, registraciju, gorivo, gume, održavanje i najamninu.
Ukupno oko 270.000 kuna.

Vukovarsko-srijemska županija

10 vozila - 470.000 kuna
Audi A6 3.0. TDI iz 2006.
Passat 2.0 TDI iz 2007.
Fod mondeo 2.0 iz 2008.
Citroen C5 2.0 iz 2006.
Citroen C5 2,0 iz 2006.
Citroen C5 2,0 iz 2005.
Toyota corola iz 2010.
Opel astra 1,7 iz 2012.
Fiat Punto 1,9 iz 2002.
opel meriva 1,4 iz 2005.
Troškovi voznog parka i prijevoza (i goriva) oko 470.000 kuna

Zadarska županija

13 vozila - 291.661,42 kuna
Audi A6 TDI Quatro iz 2008. (koristi župan)
Dvije opel insignije iz 2011. (2.0 CDTI i NB sport, koriste zamjenici župana)
Opel astra H 17 DTH iz 2009.
Opel astra enjoy H 16 XEP iz 2008.
Opel astra H 1.7 DTH iz 2007.
Opel astra H 1.7 DTH L iz 2007.
Opel corsa D 1.3 CDTI iz 2009.
Opel vectra C 1.9 CDTI elegance iz 2006.
Opel astra G 1.6i classic iz 2008.
Opel corsa 1.4 16V iz 2013.
Mazda 2 1.3 iz 2013.
Mazda 2 iz 2014.
gorivo 198.441,58 kuna
održavanje 93.219,84 kuna
Privatni automobili u službene svrhe nisu korišteni
Županija ima 143 službenika i 17 volontera

Zagrebačka županija

29 vozila - 926.588,86
Opel corsa 1.4 iz 2003.
VW polo 1.4 iz 2003.
Opel astra 1.6 classic iz 2004.
VW polo 1.4 classic iz 2004.
Sedam opel astri 1.4 classic iz 2005./2006./2007.
Audi A6 iz 2008.
Pet opela corsi enjoy iz 2008.
Opel insignia 1.8 iz 2009.
Dvije opel astre 1.6 classic iz 2011.
Tri škode octavije 2.0 TDI iz 2011.
Opel astra 1.4 classic iz 2012.
Dvije opel astre 1.6 classic iz 2013.
Tri škode rapid 1.6 TDI iz 2013.
Pola ih koriste ispostave upravnih odjela u osam županijskih gradova. Radi poslova legalizacije lani nabavljeno pet automobila. Prosječni godišnji trošak po automobilu (registracija, osiguranje, kasko, gume, gorivo, održavanje) je 31.951,34 kune.

U Večernjem listu u nedjelju i ponedjeljak čitajte nastavak velikog specijala o autima: Što vozi 128 hrvatskih gradonačelnika

Komentara 29

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:49 08.03.2014.

Čisti stranački seoski idiotizam, i onda se selo čudi zašto živi u bjedi....

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
19:30 08.03.2014.

svi neki važni...svi "zaslužuju" auteke....ali....da li je bilo ikad ikakvog rezultata da bi zaista zaslužili auteke? grad milano....jednak broj stanovnika kao Hrvatska, veći bdp....ali samo 350 auteka ukupno za sve službe ! dakle....imamo kretene koji misle da ono što onito oni misle je božansko....a zapravo vrlo idiotsko

DU
Deleted user
20:22 08.03.2014.

MORH 
 301 vozilo - 21,159.000 kuna 4 gornje srednje klase 
65 srednje klase 
 72 donje srednje klase 24 donje klase 64 terenska
56 kombiniranih 
13 dostavnih 
3 autobusa ------------Glavno da nam nebo čuvaju dva stara aviona.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije