Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oznaka izvornosti

Istrani zaštitili maslinovo ulje 'Istra' u EU

Masline
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
28.02.2019.
u 21:16

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU-a objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra 21. je hrvatski proizvod zaštićen na razini EU.

– Čestitam maslinarima koji su očuvanjem tradicije i usavršavanjem proizvodnje doveli ovo ulje na europsku i svjetsku gastrokartu s dodanom vrijednošću, a dugogodišnji put do oznake isplatit će se kroz prepoznavanje kvalitete, truda i rada – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.      

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU-a objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla, što znači da se jamči da je proizvedeno na točno određenom geografskom području Istre u obje države, od tamo prerađenih maslina, objavilo je slovensko ministarstvo za poljoprivredu.

Hrvatska je 2016. samostalno pri Europskoj komisiji prijavila registraciju Istarskog ekstradjevičanskog ulja, na što je Slovenija uložila prigovor, tumačeći da je 2007. pri Europskoj komisiji registrirala svoje "ekstradjevičansko maslinovog ulja slovenske Istre", te da bi priznavanje posebnog hrvatskog ulja sličnog naziva moglo potrošače dovesti u zabunu.

Nakon preporuke Komisije da se obje države o tome dogovore, spor je riješen mirenjem, pa se odmah ušlo u zajedničku nominaciju za ekstradjevičansko ulje iz Istre, a postupak je sada okončan objavom Komisijine uredbe u Službenom listu EU-a. To je drugi uspješan slučaj zajedničkog nastupa dviju susjednih država u registriranju prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, nakon što su Hrvatska i Slovenija na isti način dobili  europsku oznaku zaštićenog podrijetla za istarski pršut, dok mirenje nije uspjelo oko zaštite vina teran i varaždinskog zelja na koje polažu pravo obje države.

VIDEO Vodnjan: Svečano otvorenje manifestacije 14. Dani mladog maslinovog ulja:

Komentara 3

GO
GorenjeHiSense
08:47 01.03.2019.

I kranjska " klobasa" naša je!!!

KO
komar64
17:11 01.03.2019.

Najbolje ulje...samo naprijed...imate brend proizvod.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
22:28 28.02.2019.

Napokon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije