Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA PROTIV ČETIRI OSOBE

Istraga zbog štete od 16 milijuna kuna za tvrtku i pet milijuna kuna za proračun

Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
18.04.2019.
u 16:44

Sumnja se da osim toga što su oštetili trgovačko društvo za više od 14 milijuna kuna također su "u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa" nalagali plaćanje u inozemstvo na teret žiro računa tvrtke 2 260 000 kuna

Otvorena je istraga protiv četiri osobe zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na to kazneno djelo te utaje poreza.

Osumnjičene su dvije žene, 54-godišnja državljanka Hrvatske i Srbije, zatim 50-godišnja hrvatska državljanka, 61-godišnjak iz Srbije i 50-godišnjak iz Hrvatske.

Riječ je o direktorici jedne tvrtke iz Bijelog Brda nedaleko od Osijeka i njezinoj kolegici, ovlaštenoj za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novcem sa žiro računa tvrtke. "Operirali" su, sumnja se, od 1. veljače 2013. do 31. studenoga 2013. u Bijelom Brdu i Zagrebu. Da počine kaznena djela, tražili su to od njih, vjeruju istražitelji, treći i četvrti okrivljenik.

- Osnovano se sumnja da su, u nakani pribavljanja velike nepripadne materijalne dobiti za drugookrivljenicu, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik, a nakon što je prvookrivljenica dala ovlaštenje drugookrivljenici za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novčanim sredstvima na žiro-računima trgovačkog društva, drugookrivljenica je sa žiro-računa navedenog društva u više navrata podigla ukupno 14.304.500 kuna. Prilikom svakog podizanja novca je 2000 ili 3000 kuna zadržavala za sebe, dok je preostale novčane iznose predavala trećeokrivljeniku i četvrtookrivljeniku čime je trgovačko društvo oštećeno za 14.304.500 kuna - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Nadalje, kolegice su osumnjičene i da su "u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa" nalagale plaćanje u inozemstvo na teret žiro računa tvrtke 2.260.000 kuna.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena direktorica, kako bi izbjegla plaćanje PDV-a, u poslovne knjice proknjižila fiktivne izlazne račune tvrtki iz Rijeke, Zagreba i Sesveta, u iznosu od 18.171.998 kuna.

- Na temelju takvih fiktivnih računa je Poreznoj upravi (Područni ured Osijek) podnijela mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima je neosnovano iskazala da je navedeno društvo ostvarilo pravo na pretporez u ukupnom iznosu od 4.994.199 kuna, oštetivši time Republiku Hrvatsku za navedeni novčani iznos - navelo je Odvjetništvo.

Ministar Zdravko Marić o Nacionalnom programu reformi

Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
03:55 19.04.2019.

Sta imamo lipu zemlju.svaki dan neki kriminal citas.treba bi nam zatvor bit na cila zemlja da ovo sve pozatvasas.a jadna nam majka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije