Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Istraga Komisije: Fiat i Starbucks moraju platiti po 20 milijuna eura

euri
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
22.10.2015.
u 06:30

Luksemburg je omogućio Fiatu da izbjegne plaćanje poreza, a Nizozemska je omogućila Starbucksu to isto

Europska komisija naložila je Luksemburgu i Nizozemskoj da naplate nenaplaćeni porez od Fiata i Starbucksa nakon što je otkrila da su se te dvije kompanije i dvije države ponašale nezakonito. Luksemburg je omogućio Fiatu da izbjegne plaćanje poreza, a Nizozemska je omogućila Starbucksu to isto, no EK je naložio da i Fiat i Starbucks plate po barem 20 milijuna eura za izbjegnuti porez.

– Porezna rješenja koja umjetno umanjuju porezni teret neke kompanije nisu u skladu s propisima EU. Protuzakonita su. Nadam se da će se nakon ovih odluka ta poruka jasno čuti – rekla je europska povjerenica Margrethe Vestager.

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
07:26 22.10.2015.

a tko je bio na čelu luksemburga za vrijeme tih nemilih događaja? aha, sad je na čelu unije... pa lijepo, nek onda i najvećim svjetskim korporacijama sad omogući to isto, al na teritoriju cijele unije. čemu plaćati poreze, kad postojeoje oaze, u kojima se ništ ne plaća, osim knjigovođe. na čijoj adresi se nalazi na desetke tih velikih i uglednih kompanija. treba početi oporezivati sve i svašta. kakvo izbjegavanje dvostrukog oporezivanja?! treba svaku firmu koja posluje u pojedinoj zemlji oporezivati na temelju prihoda koje je imala u toj zemlji, i nema tu više izmotavanja. pa što mislite da je london tako moćan zato što npr. bp plaća porez tamo?! u londonu se razmeću milijardama od neplaćenih poreza u matičnim zemljama. jedan fiat nema više ništa sa italijom. ali države su sad u strahu od tih korporacija, jer proizvodnju presele začas u drugu zemlju. koja će biti presretna jer će radnici imatri veću plaću, trošiti će se više njihovih proizvoda, logistika, ekonomija će barem nominalno biti jača. i sad vi recite da narod ima vlast...

Avatar comparator
comparator
09:23 22.10.2015.

Talijanska mafija polako ulazi u krvotok Unije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije