Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OPREZNO POPUŠTANJE'

Istra predlaže popuštanje mjera najprije u teretanama

Na pulskoj tržnici večina prodavača i kupaca se drži epidemioloških mjera
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
17.01.2021.
u 17:35

Glavni tajnik UN-a: Cjepivo stiže bogatima, a siromašne ga nema

Dok brojne zemlje pooštravaju epidemiološke mjere zbog većeg broja novozaraženih koronavirusom SARS–CoV-2, u Hrvatskoj se epidemiološka situacija iz dana u dan poboljšava pa se počelo govoriti o popuštanju restriktivnih mjera.

Istarski će stožer u ponedjeljak nacionalnom stožeru predložiti popuštanje mjera, potvrdio je jučer šef istarskog stožera Dino Kozlevac. Počeli bi s popuštanjem za teretane, fitness-centre i treninge na otvorenom.

– Vrlo smo oprezni jer situacija u nekim susjednim zemljama nije dobra i ide se u zaoštravanje. Ne bismo voljeli da smanjimo mjere pa da ih vrlo brzo moramo vraćati – napominje Kozlevac.

Dan prije je šef nacionalnog stožera Davor Božinović kazao da postojeće mjere ostaju do kraja siječnja i da je popuštanje moguće tek 1. veljače, ako se broj novozaraženih dodatno spusti. Prve bi na redu bile terase kafića i restorana te teretane.

Jučer su zabilježena 763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 među 5969 testiranih, što je udio od 12,8%.  Na bolničkom liječenju je 1760 pacijenata, od toga na respiratoru njih 154. Preminulo je 38 osoba.

Protiv COVID-19 u Hrvatskoj je cijepljeno gotovo 50 tisuća osoba i šesti smo prema broju cijepljenih na 100 tisuća stanovnika u EU. Čelnik UN-a jučer je upozorio na “vakcinacionalzam” jer neke zemlje dogovaraju kupnju dodatnih količina cjepiva protiv koronavirusa, dok druge nemaju tu mogućnost i cjepivo do njih ne stiže.

– Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema. Znanost uspijeva, ali solidarnost pada – izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

U Sloveniji su jučer zabilježena 1523 novozaražena i 28 preminulih, više no dan prije. U Srbiji su od koronavirusa umrla čak 74 liječnika i 32 medicinske sestre i tehničara, zbog čega je najavljena i istraga. U Njemačkoj je Institut Robert Koch potvrdio da je ukupan broj zaraženih prešao dva milijuna, dok je Francuska jučer početak policijskog sata s dosadašnjih 20 sati pomaknula dva sata ranije pa on počinje u 18  sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije