Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kaže dosta

Mijenja se zakon zbog ovih zloupotreba kod subvencija za stambene kredite

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
05.12.2020.
u 16:01

U obiteljima koje su iskoristile subvencije u ove četiri godine do sada je rođeno više od 2000 djece

Korisnici državnih subvencija za stambene kredite više se neće moći samo nakratko prijaviti na adresi na kojoj kupuju stan, a poslije se, čim dobiju kredit i subvenciju, s te adrese odjaviti i zadržati potporu. Naime, prema važećim odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita korisnik kredita mora prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stana ili kuće, odnosno sagrađene kuće u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana ili kuće. Dakle, bez vremenskog roka. A to su neki zloupotrebljavali.

Provodi se od 2017.

No to više neće biti moguće jer je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jučer u javno savjetovanje uputilo Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, a kojim se među ostalim određuje da korisnik kredita, ali i članovi kućanstva navedeni u zahtjevu moraju imati prebivalište na adresi kupljenog stana sve do isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita.

U Ministarstvu navode da se izmjenama, između ostaloga, utvrđuje novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencionirane stambene kredite. Da bi se ova mjera stambenog zbrinjavanja nastavila, bilo je potrebno izmijeniti postojeći Zakon jer je važećim zakonom propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine.

Osim toga, novine su i to što se jasnije određuje da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije, a jasnije je definiran i status malodobne djece za koju se odobrava dodatno subvencioniranje kao članova kućanstva. Određeno je i da u slučaju prodaje stana ili kuće u slučaju gradnje veće kuće nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija. U Ministarstvu navode da je subvencioniranje stambenih kredita program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za gradnju kuće u trajanju od minimalno pet godina, a provodi se od 2017. Na posljednji je poziv zaprimljen 4651 zahtjev.

Odobreno 16.611 kredita

U Ministarstvu navode da je ova mjera ujedno i demografska jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita subvencija produljuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produljuje za godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina. U četiri godine provođenja odobreno je 16.611 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 2000 djece.

Komentara 7

PL
plenkikok
16:41 05.12.2020.

Na 16600 kredita rođeno jedva 2000 djece u 4 godine ?!?! Svaka čast. Bilo bi lijepo saznati koliko je to obitelji, jer kod nekih je rođeno i više djece. Mjera za koju svi plaćamo i trebala je služiti kao jednaa demografska mjera se pretvorila u klasičnu muljažu.

IV
ivanlovin
17:03 05.12.2020.

Znaci 10% obitelji tek je dobilo djete ja mislim da je tu veliko muljanje

DU
Deleted user
17:03 05.12.2020.

Po Ustavu RH svi građani su jednaki pred zakonom. Cijelim nizom zakona građani su podjeljeni na one građane više redova. Postavivši dobne granice za razne povlastice građani stariji od 45 godina se dovode u nepovoljniju poziciju u odnosu na mlađe građane, a istovremeno se granica za mirovinu pomiče na 67 godina. Na žalost , nizom zakona se građani stariji od 30 godina stavljaju u nepovoljniji položaj pri zapošljavanju jer su u startu jeftini poslodavcima za 16,5% tako da dolazimo do apsurda da se zapošljavaju mlađi bez radnog iskustva isključivo zbog troška plaća, a ne zbog znanja i kvalitete rada. Šta imamo od toga? Eto , probaj pronaći nekog majstora da ti nešto napravi u kući. Prvo nema ih, drugo nemaju pojma, treće neće nikad ni imati pojma, četvrto nemaju više od koga naučiti jer radnika od >45 godina neće nitko zaposliti iako su to u biti najvredniji kadrovi. I zadnja stvar, upravo populacija do 35 godina prva odlazi iz Hrvatske u inozemstvo. Rezultat je katastrofa. Strane firme ne mogu otvarati pogone u HR jer jednosatvno nema dovoljno obučenog kvalificiranog kadra sa iskustvom na koje se možeš osloniti. Sagraditi tvornicu automobila u HR je u startu nemoguća misija za biko koju stranu kompaniju jer čak ni jedan Zagreb ne može naći 5000 kvalitetnih radnika potrebnih za rad u jednoj takvoj tvornici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije