Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Istina o lektiri za gimnazije - prvi put cjelovit popis

Naslovnica
13.02.2019.
u 00:01

Ekspertna radna skupina na čelu s Radovanom Fuchsom napravila je prijedlog lektire. Uzalud. Ministarstvo ga je izmijenilo.

Od cjelovite reforme obrazovanja o kojoj se u raspravlja već godinama, zbog koje se dva puta prosvjedovalo, one zbog koje su mnogi morali podnositi ostavke i bili prozivani zbog nepoštivanja Strategije, temeljnog dokumenta bilo kakve promjene u obrazovnom sustavu, nije ostalo ništa. O tome je Večernjak pisao i ranije, navodeći kako Cjelovita kurikularna reforma nema nikakve veze sa Školom za život, a posljednji primjer, upravo na predmetu hrvatski jezik, točnije listi obvezne lektire za gimnazijalce, svjedoči tome da promjena u školi nema. Stari je sadržaj tek upakiran u novi celofan i pompozno najavljen.

Ponovno smo na početku. Nakon godina rada na reformi i činjenice da su dovršeni kurikuli svih predmeta, pa tako i hrvatskog jezika, na kojem su radile na natječajima izabrane stručne radne skupine (stručnjaci svojih područja koji su se izmijenili nekoliko puta), čiji je sadržaj s javnom raspravom morala usuglasiti i Ekspertna radna skupina (ERS), pa ga proslijediti Ministarstvu obrazovanja na usvajanje, Hrvatska je dobila dva različita kurikula hrvatskog jezika!

Naime, Ekspertna radna skupina usvojila je kurikul hrvatskog jezika koji uključuje listu obvezne i izborne lektire, i to nakon javne rasprave recenzija. Dovršen popis lektire za osnovnu školu i gimnaziju ERS je dostavio Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo ga je trebalo samo prihvatiti. No, Ministarstvo je izradilo drukčiji popis obvezne lektire, pri tome potpuno izostavljajući popis izborne lektire.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Plenkovićeve nove nade: Mišetić, Ressler, Milić i Jandorković vode HDZ-ov tim za izbore

>>Rat za Radnike: Bugari nude 2500 eura bonusa, Slovaci posao za suprugu

>>Ustavni sud: Crkva ne može biti apsolutno odvojena od države

>>Hrvatski nogometaš uhićen zbog pipkanja putnice u avionu

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
08:46 13.02.2019.

Jesenti milu bigulicu, izraz "škola za život" posve je pogrješan jer je manjkav. Točan izraz zapravo bi trebao glasiti "škola opasna za život" Naime, tko prođe takavu "školu", sudarat će se poslije sa stvarnim životom na svakom koraku,. A koliko je poznato, ni jedan sudar ne prođe bez manjih ili većih posljedica. Ako ništa drugo, ostaju ogrebotine ili udubljenja. Ovaj put na psihi mladih ljudi. Ali tko će to reći ministarskoj gospoji Divjak dr. Blažici kad je ona iz stranke bez koje ne bi bilo sadašnje vladajuće koalicije, bez koje opet nama ne bilo budućnosti. Drugim riječima, Divjak dr. Blažica na našoj djeci može izvoditi najčudnovatije eksperimente a da joj zbog toga neće pasti ni vlas s glave. Tja, kaj se more, i to je cijena stabilnosti sadašnje vladajuće koalicije, koju moramo čuvati kao zjenicu oka svojega.

RE
reborn
08:52 13.02.2019.

Divjakuša jaše po svome - budimo realni, nitko time nije začuđen, samo zgrožen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije