Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Istarski pedijatri primijetili novi simptom koronavirusa kod djece

Bashlyayeva Children's City Clinical Hospital in Moscow
Foto: Valery Sharifulin/Newscom/PIXSELL
1/3
15.11.2020.
u 08:36

Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku očitih osipa na tijelu

U Istri je situacija s koronom i dalje bolja nego u nekim drugim županijama, no može se vrlo lako zakomplicirati, upozorio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo. Komentirajući epidemiološku situaciju u županiji, istaknuo je da je 73 posto oboljelih u dobi do 18 godina.

- Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čega je 73 posto oboljelih u populaciji do 18 godina, a veliki broj njih je i u samoizolaciji. S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem osoba na raznim mjestima, a uzimajući u obzir da su mnogi od njih potpuno asimptomatski prenosioci zaraze, zaista nije zgorega neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mjera. Jer nam se nažalost vrlo brzo situacija može pogoršati ili oteti kontroli, što svim silama nastojimo izbjeći - kazao je Stojanović za Glas Istre.

13.05.2020., Pula - Konferencija za medije Stozera civilne zastite Istarske zupanije na temu koronavirusa (COVID-19). Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Dodao je da se u posljednje vrijeme kod djece, uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku očitih osipa na tijelu.

- Taj osip kod nekih može biti manje, a kod nekih više izražen. Kod odraslih se među prvim simptomima javljaju dosta jake glavobolje i bolovi u cijelom tijelu, uz gubitak njuha i okusa, povišenu temperaturu i također još uvijek probavne smetnje. To su neke indikacije kod kojih bi svakako trebalo posumnjati na zarazu novim koronavirusom, ostati kod kuće i javiti se obiteljskom liječniku - poručio je Stojanović.

 

>> VIDEO Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
22:18 15.11.2020.

samo istarski pedijatri-bolesnici....

PR
Prekosutra
10:26 15.11.2020.

”...Komentirajući epidemiološku situaciju u županiji, istaknuo je da je 73 posto oboljelih u dobi do 18 godina. - Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čegaa je 73 posto oboljelih u populaciji do 18 godina...”

SN
snovakor
09:32 15.11.2020.

Tu informaciju s osipom znamo već mjesec dana ako ne i više....stare vijesti ... možda njima nove ... ali mnogi od nas to već znaju dugo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije