Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što znači ratifikacija

Istanbulska konvencija bit će iznad zakona i Ustava RH

Zašto se Vlada nije očitovala na prigovore protiv ratifikacije
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/5
10.03.2018.
u 08:28

Ustavnost sadržaja Istanbulske konvencije nije ovlašten ocjenjivati ni Ustavni sud, a o njezinoj ratifikaciji odlučuje se a da nismo čuli nijednu stručnu raspravu

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, skraćeno Istanbulska konvencija, u članku 78. propisuje: “Nikakve rezerve ne mogu se staviti u pogledu bilo koje odredbe ove Konvencije, osim iznimaka predviđenih u stavcima 2. i 3.”. Riječ je o pet iznimki koje smo vrlo sažeto pobrojili u okviru uz ovaj tekst, a koje svaka zemlja može izjaviti bilo prilikom potpisivanja Konvencije bilo pri polaganju isprave o njezinoj ratifikaciji. To je zasad učinilo 18 zemalja.

Poljska ograda

Najviše ih je rezervu izrazilo u odnosu na odredbu koja uvodi obvezu državi da naknadi štetu žrtvi koja je pretrpjela teške ozljede ili joj je zdravlje teško narušeno, u slučaju kad se ne može namiriti od nasilnika. I naše Ministarstvo demografije najavilo je na e-savjetovanju o Istanbulskoj konvenciji staviti tu rezervu. I ostale četiri moguće ograde nemaju baš nikakve veze s onim zbog čega se vode rasprave o tomu treba li ili ne potpisati Istanbulsku konvenciju. Rezerve vrijede pet godina, ali mogu se obnoviti.

Poljska je 2012. pri potpisivanju i 2015. kod ratifikacije podnijela i izjavu prema kojoj se ograđuju da će Konvenciju primjenjivati u skladu s načelima i odredbama poljskog Ustava. I uz tu su ogradu vezali petogodišnji rok koji vrijedi za rezerve. Na tu izjavu sedam zemalja – Švicarska, Švedska, Nizozemska, Norveška, Finska i Austrija – podnijele su prigovore jer Konvencija ne dopušta takvu vrstu ograde. Međutim, i Litva je 2013., a Latvija 2016. uz Konvenciju podnijeli su sadržajno identičnu izjavu.

Iz samog sadržaja Konvencije očigledno je da takvo pozivanje na sukladnost s nacionalnim ustavom nema pravni, već isključivo politički značaj. U trenutku kad Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju, ona postaje dio unutarnjeg pravnog poretka RH i po pravnoj snazi je iznad zakona, štoviše, bez obzira na to je li njezin sadržaj u skladu s Ustavom ili nije. Sve prijedloge za ocjenu ustavnosti međunarodnih ugovora naš Ustavni sud odbacuje jer nema tu ovlast. Tako su kod ugovora između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima obrazložili da je Ustavni sud ovlašten ocjenjivati samo formalnu ustavnost zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora. “Međutim, ne bi bio nadležan ocjenjivati materijalni sadržaj samog međunarodnog ugovora koji je sastavni dio zakona”, obrazložio je Ustavni sud u lipnju 2017. godine.

Ustavnopravni eksperti davno su predlagali da se izmjenama Ustava i Ustavnog zakona predvidi kao prethodno pitanje i ocjena ustavnosti međunarodnog ugovora. Ovako, odredbe međunarodnog ugovora mogu se mijenjati ili ukidati, kako propisuje i naš Ustav “samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava”.

Kako će se tumačiti “rod”

I sporne odredbe koje se tiču roda, europske i nacionalne politike mogu tumačiti ovako i onako, a u konačnici Europski sud za ljudska prava. Kako, to nitko ne zna. Strahovi možda nisu opravdani, ali to što nismo čuli relevantnu raspravu suprotstavljenih stručnih mišljenja, ili što Vlada nije podnijela izvješće na e-savjetovanju, kao i političke rezerve, samo ih uvećava.

Zašto se Vlada nije očitovala na prigovore protiv ratifikacije
1/25

Komentara 208

CE
cenzura
08:50 10.03.2018.

Citam na slovenskim portalima kako je u posljednje vrijeme znatan porast nasilja u obitelji u Sloveniji. Nekidan dvije zene ubijene u jednom danu a odavno su ratificirali Istambulsku. Nikaj ta konvencija nece smanjiti nasilje osim kaj ce drzavi uvesti obavezu financiranja razno raznih udrga koje sui sada najglasnije ne zbog yastite od nasilja nego za sisanje drzavne sise.

ZA
!zagreb!
08:35 10.03.2018.

Ma nas se više ništa ne pita. A naše vođe bi nas prodale za vreću srebra. :-(

DU
Deleted user
08:47 10.03.2018.

hrvatska je sve manje drzava ...ekonomska smo kolonija ...drustveno smo se raspali...bjezimo iz domovine...politici gledaju svoje osobne interese otimaju kako znaju... krupni kapital je hrvatskoj odredio da smo odmoriste siromasnijim slojevima sa zapada u vidu turizma... politicarima nitko nista nea ne moze iznad zakona su ...podloga je u jakom represivnom aparatu itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije