Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasanje u nedjelju

Istanbul 2.0: ključni izbori za opstanak turske demokracije

Ekrem Imamoglu
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
1/2
18.06.2019.
u 09:12

Ekrem İmamoğlu je već jednom postao gradonačelnik, a nakon što je izbor poništen, iza njega su stali i oni koji ga prije nisu podržali

Građani Istanbula u nedjelju 23. lipnja ponovno će birati gradonačelnika. Imat će jednak izbor kao i 31. ožujka jer natječu se kandidat turske vladajuće stranke Binali Yildirim i opozicionar Ekrem İmamoğlu. U nedjelju su njih dvojica održali prvu debatu uživo na televiziji u političkoj areni Turske od 2002., a ona je prošla u raspravama tko je koga zakinuo u prethodnom glasanju.

Razlika 13 tisuća glasova

Na izborima u ožujku opozicijski je kandidat pobijedio Yildirima sa samo 13 tisuća glasova prednosti te je proglašen gradonačelnikom, ali je izborna komisija poništila izbore i raspisala novi datum. Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske, žalio se na loše brojenje glasova, a potez komisije, za koju se vjeruje da je pod utjecajem Erdoğana, donio mu je lavinu kritika u međunarodnoj zajednici.

Yildirim je ponovio optužbe da su izbori 31. ožujka ukradeni od strane opozicije koja je blokirala ponovno prebrojavanje glasanja.

İmamoğlu je pak svog protukandidata optužio za klevetu te ga je prozvao zbog toga što se proglasio pobjednikom, iako su brojke pokazivale suprotno.

Novinar Ismail Küçükkaya bio je moderator debate te je postavio neka škakljiva pitanja kandidatu vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP). S obzirom na to da postoje navodi o njegovoj korupciji, Yildirim je rekao da bi javnosti objelodanio svoju imovinu kad bi postao gradonačelnik. No, i sam Yildirim postao je nestrpljiv s moderatorom i svojim sugovornikom te im je upadao u riječ.

U ovom trenutku, pokazuju ankete, İmamoğlu je u blagom vodstvu, ali Erdoğan je već pokazao da su mu izbori u najvećem turskom gradu u kojem je započeo svoj uspon, itekako važni pa se u Europi demokrati brinu hoće li AKP priznati rezultate budu li nepovoljni za nju.

Erdoğana napustili saveznici

U ovom trenutku izbori u Istanbulu tako su postali jedna od najvažnijih tema demokracije na Starom kontinentu jer su mnogi birači AKP-a napustili tursku vladajuću stranku zbog ponavljanja izbora za gradonačelnika. A od Erdoğana su se distancirali i neki bliski suradnici, poput Ahmeta Davutoğlua, bivšeg premijera.

Komentara 2

5S
505.scrtom
14:13 18.06.2019.

Prava Demokracija zapravo nigdje ne postoji, jer su ljudima od toliko zakona,pravila i propisa ruke zavezane jer samo oni koji imaju sto za reci odredjuju sto je demokracija.

MM
Marko_M
12:56 18.06.2019.

Kao da u EU ima demokracije...prestanimo sebe lagat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije