Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI LJUTI

Ista cijena odvoza smeća samcu i višečlanoj obitelji?!

Ilustracija
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
19.11.2019.
u 12:08

Tvrtka Pre-kom poslala je Ustavnom sudu na ocjenu Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom

Komunalna tvrtka Pre-kom iz Preloga predala je zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni je li Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom u skladu s Ustavom i Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

– Kako smatramo da se određenim člancima krši načelo pravičnosti i načelo “onečišćivač plaća”, očekujemo da će Ustavni sud to potvrditi i spriječiti primjenu tih nepoštenih članaka iz Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, prema kojima bi jednočlanim i dvočlanim kućanstvima te malim poduzećima cijene javne usluge rasle i više od sto posto – ističu u Pre-komu.

Osim te tvrtke, zahtjev su potpisali i Grad Prelog te jedanaest općina iz Međimurske i Varaždinske županije. Nezadovoljni su odredbom prema kojoj svi korisnici usluga moraju plaćati isti fiksni dio cijene pa će, na primjer, jednočlana kućanstva koja proizvode najmanje smeća morati plaćati isti fiksni dio kao i osmeročlana ili deveteročlana. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je ovih dana konačne podatke o otpadu za 2018. godinu. U top 10 gradova i općina čak devet ih je iz Međimurske županije, a u sedam otpadom gospodari Pre-kom. Na vrhu je Općina Belica s 68,68 posto odvajanja otpada.

– Rezultati su plod suradnje naših korisnika, vlasnika i nas komunalaca. U ovoj godini očekujemo da će sve jedinice lokalne samouprave iz grupacije Pre-koma prijeći stopu odvajanja od 50 posto. Na žalost, Ministarstvo zaštite okoliša i dalje donosi nepoštene pravne akte pa ga pozivamo da hitno promijeni Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom – kaže direktor Pre-koma Siniša Radiković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije