Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat:

Ispunili smo sve pretpostavke kako bi štrajk u Croatia Airlinesu bio zakonit

Croatia Airlines - predstavnici uprave i sindikata
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/5
10.08.2018.
u 11:13

Županijski sud donio je odluku o zabrani štrajka uz obrazloženje da sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora

Sindikat ORCA u petak je odbacio Obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri ocjenjujući to neprihvatljivim jer su, ističu, prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. 

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem. Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Croatia Airlines - predstavnici uprave i sindikata
1/8

"Obrazloženje suda kako sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri nam je neprihvatljivo jer smo prošli sve zakonom utvrđene procedure obzirom da smo razgovarali i pregovarali višekratno kroz dugi vremenski period s upravom Croatia Airlinesa i u tom smislu smatramo da smo ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit", stoji u priopćenju.

ORCA ocjenjuje da je stav suda kako neprisustvovanje sastancima u siječnju 2018. potpuno izvan konteksta jer je sindikat pregovarao i prije i poslije tih termina te u tom smislu izbivanje s tih sastanaka ne može biti ocjenjeno kao ona pretpostavka koja cijeli postupak utvrđuje nezakonitim, odnosno nevođenim u dobroj vjeri", ističe sindikat ORCA u priopćenju u kojem je iznio kronologiju pregovaranja s upravom Croatia Airlinesa koji su za cilj imali potpisivanje kolektivnog ugovora.

Ističu kako takvu odluku smatraju nezakonitom i nepravilnom te će iskoristiti sva zakonska sredstva da ju pobiju.

ORCA upozorava kako takva odluka u sebi sadrži opću opasnost koja vodi prema potpunoj suspenziji sindikalnog djelovanja u RH, jer će ubuduće svaki poslodavac tijekom kolektivnog pregovaranja moći navesti kako je sindikat pristupio pregovorima u lošoj vjeri te će biti onemogućeno bilo koje organiziranje štrajka u budućnosti.

To će, upozoravaju, voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja, jer će sindikati kao takvi izgubiti svoj smisao, bez obzira na svoje utemeljenje u odredbama Ustava.  

Zbog toga će sindikat ORCA iskoristiti sva pravna sredstva kako u RH tako i u inozemstvu. Pod tim podrazumijeva prvenstveno Europski sud za ljudska prava, a sve kako bi tu nezakonitu i potencijalno vrlo opasnu odluku stavili izvan snage, a što bi, navode, dovelo do nastavka sindikalnog djelovanja i poboljšavanja radničkih prava u RH.

>>Pogledajte video - Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 11

VP
viviana patrizzia
15:13 10.08.2018.

Štrajk u jeku turističke sezone , naliči na MOSTOVE ucjene i sabotažu . To je neprijateljsko djelovanje . Odobriti štrajk u JEKU TURISTIČKE SEZONE bi bilo ravno sa djelovanjem u nevrijeme,pa je zato nedopustivo . Šteta bi bila za zemljuzemlju i njene građane neprocijenjiva , zato neka se stide organizatori štrajka !

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
20:12 10.08.2018.

Imamo dovoljno vojnih pilota dok se ne zaposle novi

DU
dulapad
11:48 10.08.2018.

Zar nije "naše Ustavom zagarantirano pravo" da UNIŠTIMO tvrtku u kojoj radimo!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije