Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS-HSU traži

Ispravite nepravdu, dodatak zaslužuju i umirovljenici iz II. stupa

'08.06.2010. Zagreb, Hrvatska - Radimir Cacic iz HNS-a i Silvano Hrelja iz HSU-a odrzali su zajednicku press konferenciju na kojoj su iznijeli planove za koaliranje na sljedecim parlamentarnim izborim
'Petar Glebov/PIXSELL'
14.12.2010.
u 12:12

Mirovine u II. stupu manje su od 500 do 1500 kuna, a oštećenih će biti 120 tisuća

Ispravite nepravdu i dodatak na mirovine, ostvarene imovinskim stažem samo u I. stupu, omogućite i svim korisnicima mirovina iz II. stupa. Traži to Klub zastupnika HNS-HSU koji su Saboru uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju. Izmjene su prijeko potrebne jer su prva rješenja o mirovini članova II. stupa pokazala drastično manje mirovine u odnosu na mirovine ostvarene samo iz I. stupa.  

Razlike u mirovinama kreću se od 500 do čak 1500 kuna i ta se nepravda, kaže potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić, mora ispraviti.

- Prema podacima jednog mirovinskog osiguravajućeg društva mirovine iz II. stupa dobivaju 602 žene, a prosječna mirovina iz njihove štednje od pet posto iznosi 106,80 kuna - upozorio je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a.

Iduće godine već će biti 1000 oštećenih žena koje su otišle u prijevremene starosne mirovine, ali ne zato što su to željele nego su bile tehnološki višak ili zbog poremećaja na tržištu, krize...

- Nema razloga da se nepravda prema onima koji su nagovoreni na II. stupa ne ispravi prihvaćanjem ovog zakona. Vlada, ako hoće, može to učiniti već u prvom tromjesečju iduće godine. Takvih oštećenih biti će 120 tisuća i bolje je stvari srediti na vrijeme, sada, dok je vrijeme - napominje Hrelja.

Za provođenje ovih izmjena i dopuna Zakona potrebno je u 2011. godini osigurati oko šest milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije