Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUGODNA GREŠKA

Ispravak austrijskog ministar zdravlja: Prvi slučaj koronavirusa bio je tek 5. ožujka

Rudolf Anschober
Foto: BKA, Beč-Andy Wenzel
03.04.2020.
u 06:46

Nakon oštrih reakcija iz Tirola i provjere podataka utvrđeno je da je došlo do greške i da je netko umjesto 5. ožujka napisao 5. veljače, a znanstvenik netočni podatak predstavio javnosti.

Podatak koji je u četvrtak prijepodne na konferenciji za novinare u Beču iznio poznati austrijski znanstvenik humane medicine iz austrijske Agencije za zdravlje i sigurnost prehrane (AGES), u nazočnosti ministra zdravlja Rudolfa Anschobera da je prvi slučaj koronavirusa u mondenom tirolskom skijalištu Ischgl bio 5. veljače, uzbunio je istoga dana kasno poslijepodne austrijsku javnost, posebno onu u pokrajini Tirol.

Nakon oštrih reakcija iz Tirola i provjere podataka utvrđeno je da je došlo do greške i da je netko umjesto 5. ožujka napisao 5. veljače, a znanstvenik netočni podatak predstavio javnosti. I sam ljut na nemar, jer Ischgl je posebno osjetljiva i opasna tema zbog optužbi da je bio epicentar „sijanja“ virusa u nekoliko europskih zemalja čiji su građani bili na skijanju u Tirolu, i od kojih su već neki pozitivno testirani na koronavirus najavili da će tužiti Austriju i tražiti obeštećenje jer je prešutjela zarazu i nije pravovremeno reagirala, ministar Anschober odmah se je posebnim priopćenjem obratio austrijskoj javnosti.

„Greška je navodno nastala kod unosa u ili kod preuzimanja podatka iz EMS sustava (op. Epidemiološki sustav prijava)“, stoji u priopćenju i prenosi se ministrova izjava: „Naložio sam autorima dokumentacije da u potpunosti razjasne pozadinu nastale greške“.

U nastavku Ministarstvo citira ministra zdravlja koji odgovara na proteste Tirolaca: „Osim toga, predstavnik AGES-a nije ama baš ništa predbacio pokrajinskim vlastima, vezano uz studiju predstavljenu na konferenciji za novinare“. Također tvrdi da i u slučaju da je bio datum koji je pogrešno naveden, ništa se bitno ne bi promijenilo, jer se zaraza ne bi mogla prepoznati kod čovjeka, bez jakih simptoma, pa stoga ni poduzeti potrebne mjere.

Gotovo svi austrijski mediji u svojim su večernjim izdanjima izvijestili o neugodnoj grešci u datumu, koja bi skupo mogla stajati Austriju. Ako ne novaca, onda međunarodnog pravnog razračunavanja i turističkog ugleda. Neugodnost situacije potvrdio je i ministar Anschober u kasnom Dnevniku austrijske televizije ORF. Ono što mu je bilo važno istaknuti je da je 5. ožujak, a ne 5. veljače u Ischglu dijagnosticirana prva sumnje u koronavirus, a 7. ožujka je kod prvog pacijenta testom i službeno potvrđena prva zaraza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije