Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE PANDEMIJE

Ispovijesti naših pomoraca zaglavljenih po svijetu: Situacija je sve teža, želimo vidjeti obitelj

Foto: 24sata
11.05.2020.
u 11:48

Vratiti se kući s broda nakon što im završi ugovor za pomorce je gotovo pa nemoguća misija. Oni koji bi ih trebali zamijeniti najprije bi morali 14 dana u karantenu. A samo jedan slučaj korone na brodu znači katastrofu

Na stotine hrvatskih pomoraca zapelo je na brodovima širom svijeta, ali najmanje dvojica su upala u nevjerojatne probleme. Jedan kasni na vlastito vjenčanje već dva mjeseca, Riječanin Ivan Colnar trebao se odavno iskrcati. A drugi, Puljanin Luka Simić, na najboljem je putu da “promaši” svoj pir zakazan za lipanj.

Ivan se trebao iskrcati s broda u Americi 16. ožujka te nakon dva, tri dana puta stići kući u Rijeku. Ali baš tih dana eskalirala je korona kriza, Amerikanci su zabranili sve letove i počela je putešestvija koja još traje, kako nam je ispričala Ivanova Ljubinka.

- Pokušao je nakon početka krize doći preko Kube i Bahama, ali bezuspješno. Ivan je na brodu koji prevozi ukapljeni plin i tad su otplovili u Tursku. Pokušao se i tamo iskrcati te nekako doći u Hrvatsku, nadali su se da bi se mogli iskrcati možda i u Grčkoj, ali opet bez uspjeha zbog brojnih ograničenja koje su države postavile u krizi. Tad su se opet vratili u Ameriku, a sad je u planu iskrcaj u Španjolskoj i povratak kući krajem mjeseca - rekla je za 24sata Ljubinka i dodala kako se sve pretvorilo u igru živaca.

- Oni na brodu imaju sve što im treba, ali to iščekivanje, za tjedan se vraćamo kući, pa to propadne, pa za dva tjedna, pa i to ne uspije, to djeluje na sve njih. Prema posljednjim najavama, ipak bi trebao doći uskoro. Čekam ga, mora nešto potpisati - kroz smijeh je ispričala Ivanova Ljubinka.

Puljanin Luka Simić (27) drugi je časnik palube na LNG tankeru. Već je trebao biti doma, ali...

- Ugovori su nam tri mjeseca brod, dva mjeseca doma. Trenutačno sam, evo, tri i pol mjeseca na brodu, a sve mi se čini da će to biti četiri mjeseca. Taman kad sam se pripremao za brod, počele su vijesti o koroni u Kini. Nitko nije očekivao da će se tako brzo proširiti po cijelom svijetu, tako da me korona zatekla na brodu. S obzirom na to da se trebam ženiti krajem lipnja, dakle za nešto više od mjesec dana, povratak je bio planiran sredinom ovoga mjeseca. Međutim, s obzirom na situaciju, sad se nadam da će biti moguć povratak barem početkom lipnja, da sve pripremimo. Sad je bila prilika za povratak doma iz Rotterdama, ali tvrtka je, nažalost, rekla ‘ne’ - kaže Simić.

Dodaje da se i on i posada boje zaraze koronavirusom jer su na brodu u zatvorenoj sredini te je dovoljno da se, kaže, jedan zarazi i svi su ugroženi.

- Ako se simptomi pokažu dok smo nasred oceana, to može biti kobno jer je prva bolnica ili respirator miljama daleko. Trenutačno u mojoj kompaniji nema otkaza, naprotiv, zapošljavaju kao nikad prije - tvrdi.

Njima na brodu, dakle, nije lako jer ne mogu doma. Ali postoji i druga strana medalje, oni pomorci koji ne mogu poći na brod zbog koronavirusa.

- Oni su trenutačno doma, ne mogu zarađivati, pridonositi svojim obiteljima, a povrh toga strahuju i za ta famozna 183 dana koje mi pomorci moramo imati kako bismo bili oslobođeni plaćanja poreza u RH. Upravo radi toga bih se htio zahvaliti i Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH) koji se, sa svojim socijalnim partnerima, uspio izboriti kod MMPI-ja za nas pomorce da nam se što je više moguće olakša situacija...

I Riječanin Marin Jukopila (32) radi kao časnik u stroju na “pipelayer” brodu FDS2 i od kraja veljače je u Gvajani, na sjevernoj obali Atlantskog oceana u Južnoj Americi.

- Za razliku od prijašnjih tvrtki i ugovora po kojima sam na moru bio od tri do pet mjeseci, na ovom brodu ugovor nalaže da se radi 35 dana, pa si 35 dana doma. No kako se korona počela širiti i države zatvarati svoje granice, tvrtka nas je zamolila da produljimo ugovore i ostanemo na brodu do daljnjeg zato što na brod ne žele u sredini projekta ukrcavati novu posadu, odnosno ljude koji su bili doma na odmoru, jer dolazak svakog ‘novog’ pomorca s kopna predstavlja potencijalnu opasnost za cijelu posadu, bez obzira na sve redovite zdravstvene preglede - kaže za 24sata riječki pomorac.

Na brodu je, kaže, sve teže...

- Zbunjen sam, ma svi smo zbunjeni. Ništa se ne zna, dokad će sve ovo trajati. Ljudi su sve nervozniji jer ovakva situacija jako utječe na psihu. Ugovor koji inače traje pet tjedana sad će trajati nekoliko mjeseci, tko zna koliko. Još ne znamo kad ćemo moći kućama. Prema zadnjim informacijama, dolazak je 18. svibnja, no ni to nije sigurno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije