Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji mučnog puta

Ispovijest migrantice (17): Silovali su me, tukli i tjerali na prostituciju

Foto: Screenshot
21.12.2017.
u 12:11

'Vrištiš, vičeš, ali nitko ti ne dolazi pomoći. Siluju te, rade ti što god žele, a ti nemaš izbora', ispričala je 17-godišnja Becky

U 2016. godini oko 11 tisuća žena stiglo je iz Nigerije putem mora u Italiju, prema podacima Međunarodne zajednice za migraciju. Ako prežive put gumenim čamcem, za većinu tih žena postoji rizik da postanu žrtve prostitucije, a mnoge od njih prolaze silovanja i zlostavljanje

Put migranata u potrazi za bolji životom često je dug i težak, a tužnu priču o svom putovanju ispričala je i 17-godišnja Becky iz Nigerije. Becky je tamo radila kao sluškinja jednoj bogatoj ženi, a uvijek je sanjala da postane doktorica. Kći njezine šefice živjela je u Europi pa je Becky stalno slušala o boljem životu i prilikama. 

"Rekla mi je da bih u Europi išla u školu, mogla bih raditi što želim i da je tamo sloboda. Kada sam rekla da bi to bilo super, rekla mi je da bi mi njezina sestra mogla pomoći", ispričala je Becky koja je prvo završila u Libiji. Tamo je bila u pritvoru, gdje su je držali pet mjeseci, a tvrdi da su je cijelo to vrijeme silovali pripadnici libijske policije. "Bilo mi je to najgore iskustvo u životu. Vrištiš, vičeš, ali nitko ti ne dolazi pomoći. Siluju te, rade ti što god žele, a ti nemaš izbora'', ispričala je Becky za CNN

Krijumčar je platio za njezinu slobodu, no problemi tu nisu prestali jer je Becky bila trudna. Ipak, izgubila je dijete nakon što joj je krijumčar dao da popije neku tekućinu. ''Ne znam kako se to dogodilo. Znam samo da mi je dao da popijem bocu vode nakon čega sam počela krvariti. Bila sam u velikoj boli, jako me boljelo'', rekla je Becky. 

Nakon nekog vremena završila je na Siciliji, u migrantskom kampu, a nakon toga u Palermu. ''Nadala sam se da ću dobiti posao, ali u tom trenutku nisam imala pojma što se događa'', ispričala je ova mlada migrantica. 

Becky je tada ljudima koji su je doveli do Europe dugovala 35 tisuća eura pa su je prisilili da radi na ulici i tako im otplati dug. ''Obukli su me, napravili mi frizuru i našminkali me. Nisam ni znala što rade. Dali su mi i torbu s kondomima'', rekla je Becky i dodala da su je nakon toga odvezli na ulicu i rekli joj da im mora zaraditi 200 eura. ''Rekli su mi, ako muškarac spava sa mnom, da mi može najviše platiti 30 eura i da izračunam s koliko njih moram spavati da bih toliko zaradila. Plaćala sam im i plaćala, ali nikad kraja'', rekla je. 

No odbila je prodavati svoje tijelo pa, kad se vratila bez novca, drugog jutra su je pretukli. Jednog dana uspjela im je pobjeći i sada se nalazi u talijanskom skloništu za migrante koje je spasilo već 400 žena iz Nigerije od 1999. godine, kada je osnovano. Žene u tom skloništu uče talijanski i pohađaju keramičku radionicu. 

Iako se Becky smatra sretnicom što je pobjegla iz ralja svojih krijumčara, progoni je sve što je proživjela pa posjećuje psihologa. Svima koji razmišljaju o takvom putu u Europu Becky poručuje: "Mnogi ljudi, ako im kažete da ne dolaze, neće vas poslušati. Oni misle da je život u inozemstvu najbolji. Svi žele doći ovdje i vidjeti kako je. No nije tako kako misle. Nikome ne bih preporučila da krenu putem kakvim sam ja. Jer, ja sam preživjela, a vi možda nećete", zaključila je Becky u svojoj ispovijesti za CNN. 

Paolo Borgna, zamjenik glavnog tužitelja u Torinu koji se već godinama bavi ženama iz Nigerije koje su žrtve krijumčara ljudima, rekao je da su djevojke koje se sili na prostituciju sve mlađe. Također, teško ih je nagovoriti da prijave svoje krijumčare policiji. 

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotografije godine

1/23

Komentara 22

SZ
stela_zg
13:35 21.12.2017.

zapravo bi je trebalo vratiti u Nigeriju da upozori svoje sunarodnjake na strahote koje ih čekaju na putu do obećane zemlje. po svojim intelektualnim sposobnostima i radnom elanu niti nisu ni za što drugo nego da se bave prostitucijom

Avatar taqa
taqa
12:36 21.12.2017.

Bio sam u Rimu ljetos. Penzionerke šetaju sa mladim crncima i uzdrzavaju ih.Mladi Talijani izlaze u restorane sa crnkinjana,uglavnom prostitutkama. Crnci ne znaju ili neće raditi pa uglavnom kradu ili žive sa staricama koje moraju zadovoljavati.

LU
luzer96
13:01 21.12.2017.

Nike tako bilo u Libiji za vrijeme Gadafija, ali demokratski dušmani ga nabiše na kolac i ovo što se sada događa je posljedica toga...........treba li spominjati ostale zemlje gdje se uvodila ''zapadna demokracija''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije