Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Ispitivanje BiH premijera trajalo cijelu noć, on tvrdi da nije kriv

Svecana sjednica Glavnog odbora SDA povodom obiljezavanja 29. godisnjice stranke
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
31.05.2020.
u 10:58

Novalića se sada tereti za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti, primanje dara i pranje novca.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića te čelnika Civilne zaštite Fahrudina Solaka i poduzetnika Fikreta Hodžića za niz teških kaznenih djela, potvrđeno je na sudskom ročištu okončanom u nedjelju rano ujutro.

Više od sedam sati tužitelji i branitelji trojice osumnjičenika argumentirali su noću na nedjelju pred Sudom BiH svoje zahtjeve za određivanje jendomjesečnog pritvora odnosno puštanje na slobodu.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da se trojici uhićenih u četvrtak pod sumnjom da su sklopili štetni ugovor o kupnji stotinu respiratora za bolnice u Federaciji BiH odredi jednomjesečni pritvor uz obrazloženje kako bi u protivnom mogli utjecati na svjedoke, uništiti dokumentaciju ili bi njihovo oslobađanje, posebice u Novalićevu slučaju, moglo uznemiriti javnost.

Novalića se sada tereti za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti, primanje dara i pranje novca.

Suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Solak uz ta kaznene djela osumnjičen je i za krivotvorenje službene isprave.

Hodžić je osumnjičen i za uništavanje poslovnih knjiga.

"Koristeći izvanrednu situaciju zbog pandemije pripremali su plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora. Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom 'Srebrena malina'", rekao je Mirza Hukeljić, jedan od trojice tužitelja.

U predmetu koji je podignuo puno 'prašine' u BiH tužitelji su na ročištu predstavili i izvatke iz komunikacije osumnjičenih koji potvrđuju da su njih trojica intenzivno komunicirali prije sklapanja ugovora namještajući posao Hodžićevoj tvrtki.

Tužitelji navode da su trojica unaprijed imala informacije da kineski respiratori ne odgovaraju potrebama zbog kojih su nabavljeni.

Odvjetnici su pak tvrdili da tužitelji nemaju nikakvih čvrstvih dokaza da bi potvrdili sumnje o kojima govore.

"Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u periodu izvanrednog stanja", izjavila je Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović.

Ustvrdila je da je njezin branjenik častan čovjek koji radi ozbiljan posao, a ne kriminalac.

Kazala je i da bi Novalića Sud BiH mora pustiti na slobodu jer bi u protivnom prouzročio veliku političku štetu odnosno blokadu rada vlade Federacije BiH.

Sam Novalić odbacio je tvrdnje da je sudjelovao u bilo kakvim nezakonitostima te je ustvrdio kako mu ovo zapravo nalikuje na državni udar.

"Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza", kazao je Novalić.

Sud bi odluku o zahtjevu tužiteljstva za određivanje pritvora trebao donijeti u roku od 24 sata od okončanja ročišta.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DonnaIO80
DonnaIO80
19:16 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije