Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob Palestine i Izraela

Islamski džihad oplakuje svog vođu, iz osvete napali Tel Aviv

Palestina
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL
1/4
13.11.2019.
u 20:44

Bahu Abu al-Attu smatraju najistaknutijim zapovjednikom Brigade Al-Quds Islamskog džihada u Pojasu Gaze, kojoj se pridružio sa 16 godina. On je naredio sve napade na Izrael.

Pojas Gaze ponovno je poprište sukoba Palestinaca i Izraelaca nakon što je Izrael likvidirao 42-godišnjeg Bahu Abu al-Attu, vođu Brigade Al-Quds, oružanog krila Islamskog džihada, i njegovu ženu u zračnom napadu na njihovu kuću u istočnom dijelu grada Gaze. U znak osvete Islamski džihad zasuo je raketama izraelsko naselje u pograničnom području Pojasa Gaze te lansirao dalekometne projektile prema glavnom izraelskom gradu Tel Avivu koje je presreo izraelski proturaketni sustav Željezna kupola.

“Potrebna hladnokrvnost”

Iako svi pozivaju na suzdržanost, strahuju se da bi moglo doći do eskalacije sukoba koji bi rezultirali izraelskom vojnom kopnenom operacijom u Pojasu Gaze. Izraelska vojska u svom je priopćenju navela da je premijer Benjamin Netanyahu odobrio operaciju protiv Ate, kojega je okrivio za nedavne raketne, snajperske i napade bespilotnim letjelicama na Izrael.

– Baha Abu al-Atta bio je odgovoran za većinu aktivnosti palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze i bio je tempirana bomba – naveli su u priopćenju u kojem se Ata optužuje za planiranje “terorističkih napada raznim sredstvima”.

Izraelski premijer Netanyahu kazao je nakon njegove likvidacije da borba s Islamskim džihadom može biti dugotrajna.

– Izrael nije zainteresiran za eskalaciju, ali učinit ćemo sve što je potrebno da se zaštitimo – rekao je Netanyahu ističući kako bi „ovi sukobi mogli potrajati te da je potrebna izdržljivost i hladnokrvnost.“

Bahu Abu al-Attu smatraju najistaknutijim zapovjednikom Brigade Al-Quds Islamskog džihada u Pojasu Gaze, kojoj se pridružio sa 16 godina. On je naredio sve napade na Izrael. Bio je zapovjednik u sjevernoj regiji i jedan od najistaknutijih članova vojnog vijeća u Pojasu Gaze. Koliko je bio opasan za Izrael, dokazuje i činjenica da je na njega pokušano već nekoliko atentata u proteklih nekoliko godina. U jednom od tih pokušaja 2012. godine bio je i ranjen. Abu al-Atta preživio je i pokušaj atentata 3. kolovoza 2014. godine, u kojem je ubijen njegov zamjenik Daniel Mansour poznat kao Abu Abdullah.

Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL

Al-Atta bio je iskusan vojnik i posebno oprezan posljednjih dana pa čak tjedan dana nije ni spavao u kući, što je potvrdio njegov otac Salim Abu al-Atta. Da je bio praćen, dokazuje i činjenica da je likvidiran iste noći kad se vratio u svoj dom.

Istovremeno kad su Izraelci napali kuću u kojoj se nalazi Abu al-Atta, bombardirali su i zgradu u glavnom sirijskom gradu Damasku, u kvartu Al-Maze, u kojoj je živio i politički lider Islamskog džihada Akram al-Ajouri, koji je malo prije bombardiranja izašao iz kuće i tako izbjegao sigurnu smrt u napadu u kojem je poginuo njegov sin.

Izraelci Akrama al-Ajourija smatraju glavnim koordinatorom između Brigade Al-Quds, vojnog krila Islamskog džihada, i Qasema Soleimanija, zapovjednika najelitnije postrojbe Iranske revolucionarne garde, koja se također zove Al-Quds, kojeg SAD i Izrael smatraju neprijateljem broj jedan.

Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL

Islamski džihad je sunitska, islamistička i palestinska naoružana skupina kojoj je cilj uspostava muslimanske države u Palestini i uništenje izraelske države. Politički vođa je Mohammad al-Hindi, a vođa skupine na Zapadnoj obali je Bassam al-Saadi. Osim Izraela i SAD-a, Islamski džihad proglasile su terorističkom organizacijom i zemlje EU, Kanada, Australija i Japan. Nema sumnje da je najnovija eskalacija sukoba na području Pojasa Gaze stari i otvoreni sukob Irana i Izraela. Iako Iran financira i naoružava militantnu palestinsku skupinu Hamas i ostale skupine, Islamski džihad, de facto, ogranak je Iranske revolucionarne garde u Pojasu Gaze te je pod direktnim zapovjedništvom Qasema Soleimanija.

Hamas, s druge strane, koji je jači i dominantniji na području Pojasa Gaza, sljedbenik je Muslimanskog bratstva te nije pod direktnim utjecajem Irana, već pod utjecajem Katara i Turske. Za vrijeme rata u Siriji došlo je do razlaza između Hamasa i Irana jer su borci Hamasa ratovali na strani džihadističkih skupina. Iako Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom, u njemu ne vidi opasnost koliko u Islamskom džihadu koji je pod direktnim zapovjedništvom Teherana.

U sukobu s Hamasom

Islamski džihad također je protivnik velikog broja arapskih vlada, koje su prema njima previše liberalne i zapadno orijentirane. Oružani ogranak Brigade Al-Quds preuzeo je na sebe odgovornost za veliki broj napada u Izraelu, uključujući i samoubilačke.

Palestinski Islamski džihad osnovan je 70-ih godina prošlog stoljeća na području Gaze kao ogranak egipatskog Islamskog džihada koji danas čini Al-Qa’ida. U toj je organizaciji došlo do velike transformacije, od sljedbenika vehabijsko-selefijske ideologije postali su sljedbenici šijitske doktrine. Organizacijski, Islamski džihad puno je slabiji od Hamasa i nedostaje mu široka društvena mreža. Skupina je bila više puta u sukobu s Hamasom od kada je Hamas preuzeo vlast u Pojasu Gaze 2007.

Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL

Danas Islamski džihad ima dalekometne projektile koji mogu dosegnuti u dubinu Izraela, do Tel Aviva i Jeruzalema. Nema sumnje da današnji sukobi na području Pojasa Gaze odgovaraju i izraelskom premijeru te čelniku stranke Likud Benjaminu Netanyahuu koji je naredio likvidaciju Abu al-Atte, nakon čega su sukobi eskalirali, jer on ne može osigurati novu većinu nakon rujanskih parlamentarnih izbora i formirati vladu pa će njegov centristički suparnik Benny Gantz dobiti priliku da formira vladu što Netanyahu tim sukobima pokušava odgoditi.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
ante3
08:00 14.11.2019.

Bravo za Izraelce.Izraelci brane svoju državu od islamskih terorista i zato naprijed i nepopuštajte teroristima ni milimetra.

MP
miroslav.petkovic.7564
21:06 13.11.2019.

Staje sa Izraelskim protiv raketnim stitom vidim te primitivne islamisticke rakete prolaze Izraelsku obranu.Dije taj Americki stit.kaad nemoze takve primitivne rakete zaustavit. izraelci trebaju kupit S300 ili S400.Neznam u nas nisu vjerovatno saopcili slusam tu u Moskvi na TV . Rece Austrijski predsjednik skupa sa Bjelor predsjednikom stose tice NATOA. Kaze MACRON je totalno u pravu i dao pravu dijagnozu kaze u ofsaju su. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije