Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni tajnik oporbe

Islamisti nam ne trebaju da pobijedimo i uredimo Siriju

'A girl cries upon seeing the damage after what activists said was an air raid by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in Raqqa province, eastern Syria, August 10, 2013. REUTERS/Nour Fou
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
13.08.2013.
u 11:00

Assadov režim laže da su se našim redovima pridružili talibani. MI promičemo demokraciju i takve skupine nisu poželjne u našoj zemlji

Nakon dvije i pol godine krvavog sukoba i više od stotinu tisuća mrtvih, ne nazire se kraj ratu u Siriji. Čini se da nijedna od strana u sukobu, ni Assadov režim ni pobunjenici, nemaju snage za potpuni preokret, slamanje svoga suparnika i izlazak iz pat-pozicije u kojoj su se našli.

Pobunjeničke snage ipak smatraju kako je ovo samo privremena situacija jer se režim, kako kažu, ne može vječno održati.

– Slobodna sirijska vojska još uvijek kontrolira veći dio sjevernog dijela zemlje, a ukupno je oko 60 posto površine Sirije oslobođeno. U ovome trenutku napredujemo prema jugu, ali problem leži u činjenici da imamo manje oružja i opreme u odnosu na Assadov režim koji pomažu teroristi iz Hezbollaha, dok logistiku dobiva iz Irana i Rusije – kaže za Večernji list dr. Bader Jamous, glavni tajnik Nacionalne koalicije Sirije pod čijim su zapovjedništvom pobunjeničke snage.

Kalašnjikova ima dovoljno

Prema njegovim riječima, postrojbe Slobodne sirijske vojske nisu u nazadovanju kako tvrdi režimska propaganda, već je riječ o povlačenju iz urbanih sredina koje i dalje imaju pod kontrolom, kako bi se zaštitili životi civila.

– Assadove snage koriste taktiku razaranja oslobođenih gradova, opkoljavajući ih i tukući ih artiljerijom i zrakoplovstvom. Povukli smo se iz nekoliko takvih gradova, no napredujemo u području Alepa i Idliba na sjeveru, na jugu smo već u predgrađima Daraae, dok na istoku pod kontrolom sada gotovo imamo i Dier Ezzor. Ipak, da bismo ubrzali napredovanje, potrebno nam je sofisticirano oružje, protuzračno i protutenkovsko naoružanje. Kalašnjikova imamo dovoljno, no ova nam je oprema doista nužna, a s njom bismo uspjeli i smanjiti broj civilnih žrtava – kaže dr. Jamous.

Posebno im smeta činjenica da Assadov režim ne bira sredstva kada udara po vlastitom narodu, ali mu nije problem kada Izrael zrakoplovima upada na sirijsko područje pri čemu pogibaju i sirijski civili.

– Assadov režim obećavao je kako će odgovoriti na izraelske napade, no to se još nije dogodilo – kaže dr. Jamous koji očekuje da Zapad pomogne sirijskim pobunjenicima. Upravo zbog toga Nacionalna sirijska koalicija pokušava razviti što bolje odnose sa zapadnim zemljama, a posebno ističu kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja ih je priznala za legitimnu vlast u Siriji odbacivši pritom Assadov režim.

– Potpuno je jasno da je Hrvatska iskren prijatelj sirijskog naroda i nadamo se da će i ostale zemlje svijeta uskoro slijediti ovaj primjer – kaže dr. Jamous.

Ipak, na izgradnji boljih odnosa Zapada i sirijskih pobunjenika u posljednje vrijeme dosta toga zapinje. Ponajprije jer je sve očitije kako je među pripadnike Slobodne sirijske vojske infiltriran poveći broj islamista povezanih s Al-Qa\'idom, a prije nekoliko dana došla je i vijest kako su svoju dobrovoljačku postrojbu u Siriju poslali i afganistanski talibani.

Načela demokracije

– Ova vijest nije istinita, riječ je o propagandi režima. Talibana kod nas nema, u Siriji je dovoljno boraca koji su spremni boriti se za slobodu i budućnost zemlje, no za sve njih nemamo dovoljno oružja. Bilo je nekoliko incidenata, među njima i slučaj kada su islamisti ubili jednog od vođa Slobodne sirijske vojske, no to žestoko osuđujemo i takvo što nećemo trpjeti. Sve grupe koje djeluju u Siriji moraju biti u skladu s našom agendom koja promiče demokraciju, ali i potpuni i bezuvjetni odlazak Assada s vlasti – kaže dr. Jamous.

Inače, Nacionalna sirijska koalicija jedan od svojih važnijih stožera ima upravo u Zagrebu, gdje ga vodi istaknuti sirijski opozicionar dr. Jamal Assad.

– Načela slobodne Sirije su prilično jasna. Mi gradimo slobodnu, demokratsku zemlju što priznaje i međunarodna javnost jer je Nacionalnu sirijsku koaliciju za legitimne predstavnike sirijskog naroda već priznalo više od stotinu zemalja svijeta. Mi smo ti koji će sačuvati sekularnost Sirije, nitko drugi – kaže dr. Assad.

>> Šimonović o teškom stanju u Siriji: Ratni zločini tamo su pravilo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije