Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinski pobačaj

Iskustva Hrvatica s abortivnom pilulom: Osjetite kada sve izlazi iz vas

ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
21.03.2019.
u 08:30

Za razliku od kiretaže, koja je brže gotova, kod pobačaja lijekovima ne može se dogoditi perforacija maternice, komplikacija zbog koje žena može ostati bez maternice, kaže dr. Podobnik

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), a ona se može dobiti samo u zdravstvenim ustanovama koje su registrirane za djelatnost ginekologije i porodništva.

– Pacijenticama se nakon podrobnog pregleda najprije daje pilula Mifegyne, nakon čega idu kući i vraćaju se nakon 36 sati kako bi primile pilulu Mispregnol, koja izaziva kontrakcije i pobačaj. Tad žena mora ležati u bolnici pod strogom kontrolom barem nekoliko sati, a ponekad je potrebna i infuzija – objasnio je za 24 sata dr. Mario Podobnik, vlasnik zagrebačkog Rodilišta Poliklinika Podobnik.

Kaže, kako ovakva vrsta pobačaja ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

– Za razliku od kiretaže, koja je brže gotova, kod pobačaja lijekovima ne može se dogoditi perforacija maternice, komplikacija zbog koje žena može ostati bez maternice. Također, kod pobačaja pilulama mogućnost infekcije smanjena je na minimum. No, bol je cijelo vrijeme prisutna, a pacijentica je emocionalno opterećena – kaže on.

O iskustvu s abortivnom pilulom progovorila je jedna 28-godišnja Hrvatica koja je morala pobaciti jer je imala dijagnozu blighted ovum, odnosno vještičje jaje. Ona je abortivnu tabletu uzela u četvrtak te se u subotu morala javiti u bolnicu.

– Došla sam u dogovoreno vrijeme u bolnicu. Opet su me pregledali ultrazvučno i dali mi još dvije tablete Mispregnol, koje sam na isti način držala u ustima kao u četvrtak. Otopile su se nakon 20 minuta. U roku od 15 minuta počeli su baš jaki grčevi. Boljelo me toliko da nisam mogla ništa drugo nego se skvrčiti na krevetu i usredotočiti se na bol. Nisam čula ni vidjela nikoga i bila sam vrlo blijeda – prisjetila se ona. Kaže kako je razlika između tih bolova i menstrualnog bola u tome što su ovo bile kontrakcije nalik na polutrudove.

– Boljelo me 7-8 sekundi baš jako, a onda bi 3-4 sekunde popustilo. I to je trajalo oko sat vremena. Krvarenje je počelo odmah s bolovima. Osjećaj kad nešto izlazi prilično je grozan. Sve je otišlo u WC i liječnici nisu ništa pregledavali jer dijagnoza nije bila takva da se tkivo mora pregledati ili slati na analizu – kaže ona. U bolnicu je došla oko 8 sati, tabletu je dobila oko 10, a kući je išla oko 15 sati.

Druga žena (32) sličan je postupak prošla u ožujku prošle godine. Ona je imala spontani pobačaj u 12. tjednu trudnoće pa su joj liječnici dali tabletu da se očisti.

– Nakon pregleda dobila sam tabletu Mifegyne. Popila sam je s čašom vode, nikakvih posebnih uputa nisam dobila. Rekli su mi da dođem za dva dana ponovno, da će me tad hospitalizirati – kaže ona. Kada se nakon dva dana vratila u bolnicu, dobila je dvije tablete, ali vaginalno u maternicu.

– Nakon sat vremena ležanja počeli su menstrualni bolovi. Bili su to snažni grčevi. Nisam željela gledati, bilo mi je prestresno i prebolno. Osjetite kad izađe iz vas, osjeti se pogotovo onaj prvi put kad sam morala ići na WC i tad je to sve krenulo u valovima i u komadima iz mene – prisjeća se ona. Unatoč stresu koji je proživjela, da se ponovno nađe u takvoj situaciji prije bi izabrala tabletu nego kiretažu.

– Ženama bih preporučila da odaberu tabletu. Iskreno, da sad opet moram birati, opet bih odabrala tabletu. Naime, koliko god da je situacija sama po sebi stresna, mislim da ne bih odabrala da me uspavaju i da me čiste te nakon toga probude. Dok se pripremaš za postupak i dok se budiš iz narkoze, opet proživljavaš taj stres. Da opet moram, ne bih dvojila – zaključuje ona.

VIDEO Iskustvo Marije Dedić koja je imala kiretažu

Ključne riječi

Komentara 8

AL
Alkana
12:28 21.03.2019.

Kako se te tablete mogu nazivati lijekom???? Lijek za žensko zdravlje? Jedina briga za žensko zdravlje bila bi edukacija i muškaraca i žena jer nijedna žena, ako ne želi, ne mora ostati trudna. Ako je trudna, lakše je roditi i i dati dijete na posvajanje, nego abortirati i ubijati živo dijete. Najgore što se može preporučiti ženama je abortus jer to nije vađenje zuba. Osim tjelesnog stresa i ugrožavanja, nastaje i psihički stres i doživotni osjećaj krivnje koje se ne možeš riješiti. Mnoge žene kad god čuju plač djeteta, osjete duboko u sebi i plač svog ubijenog djeteta. Kako netko tko se brine za žćensko zdravlje može ženama umjesto zaštite i edukacije nuditi abortus???

RE
reborn
11:36 21.03.2019.

Ja bih ženama preporučio edukaciju... i zrno zdravog razuma

KO
korisnik70
11:35 21.03.2019.

Baciti dijete sa balkona šokira, a ubiti dijete namjerno je zakonski dopušteno?! Proučite malo istraživanja o tome kolika je to bol za tu malu nerođenu djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije