Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava manjina

Iskorak i Kontra organiziraju Marš za bračnu jednakost

Sanja Juras Kontra, Edo Bulić iskorak i Mirjana Kučer
Ivana Ivanović/PIXSELL
21.05.2013.
u 15:40

Udruge podsjećaju da je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen prije devet godina te da on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Udruge Kontra i Iskorak održat će 27. svibnja od 16 do 17 sati Marš za bračnu jednakost na zagrebačkom Zrinjevcu na koji pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja.

- Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Poručujemo Vladi RH da se, kad su posrijedi ljudska prava, ne smiju praviti kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga je države upravo da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito ugrožena prava manjina - poručili su priopćenjem koje je potpisala Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra.

Udruge podsjećaju da je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen prije devet godina te da on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. 

- Pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja trenutačno nisu dostupna istospolnim parovima. Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Riječ je o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo na nasljeđivanje od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, odvesti ga u bolnicu niti posjećivati. Ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanje niti obvezu plaćanja alimentacije - istuču u dvjema udrugama.

>>U ime obitelji: 'Snažno je šakom udario volonterku i pobjegao!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije