Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grobni humak

Iskopali rupu i opljačkali vrijedno arheološko nalazište: 'To je prvorazredni skandal'

nalazište Gomila u Jalžabetu
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/11
12.09.2017.
u 15:42

Netko je iskopao jamu duboku desetak metara na spomeniku nulte kategorije u Jalžabetu i opljačkao vrijedno nalazište

Jamu zakamufliranu drvenim oknom pronašli su arheolozi koji su danas počeli raščišćavati vrh grobnog humka, promjera oko 75 metara, kako bi započeli s arheološkim istraživanjima. - Ovo je prvorazredni skandal i kulturocid! - kaže za Večernji list dr.sc. Kovačević.

Nalazište je iz 6. stoljeća prije Krista i dosad je bilo samo djelomično istraživano.

Prema prvim informacijama, netko je iskopao jamu duboku desetak  metara na tom spomeniku nulte kategorije i opljačkao vrijedno nalazište. Odmah  je pozvana policija koja provodi očevid. Načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić rekao nam je da su ga danas oko pola 12 obavijestili o krađi, pa još nema informacije o tome što se dogodilo.

– Znam da je to vrijedno nalazište iz 500. ili 600. godine prije Kr., vjerojatno grob nekog velikana onog doba, ne zna se kojeg naroda. Zemljište je u privatnom vlasništvu, ima više vlasnika – kaže načelnik. Tumul Gomila u Jalžabetu, iz starijeg željeznog doba, trebao bi biti sustavnije istražen u sklopu međunarodnog, 2,5  milijuna eura vrijednog EU projekta  "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja", u kojem je Turistička zajednica Varaždinske županije partner Institutu za arheologiju. 

U sklopu projekta trebao bi  biti održan i trotjedni istraživački kamp. Netko je, očito, preduhitrio istraživače.

Komentara 24

DU
Deleted user
14:53 12.09.2017.

nadane, jesi to ti?

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:46 12.09.2017.

Taj tumul Gomila vidi se sa obližnje magistralne ceste, za njega znaju tisuće i tisuće ljudi, od lokalnog stanovništva pa do mnogih građana.. Dosta članaka napisano je o njemu, a prije mjesec dana lokalni portali prenijeli su vijest o novcimaima iz Eu fondova koji će omogućiti istraživanje tog nalazišta... Vjerojatno je ta vijst "inspirirala" nekoga na ovu vandalsku pljačku i kulturocid.

DU
Deleted user
17:56 12.09.2017.

Hrvatska, obećana zemlja za sve vrste pljački

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije