Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZA SVAKOGA

Isključujete motor na semaforu kako biste uštedjeli? Ta metoda bi vas mogla skupo koštati

Zadar: Nakon rekonstrukcije u promet pušteno križanje ulice dr. Franje Tuđmana i ulice bana Josipa Jelačića
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
18.09.2022.
u 07:57

Ukoliko gasite, važno je znati zbog vlastite sigurnosti u prometu, to vas čini manje uočljivima vozilima koja dolaze iza vas ili vam dolaze ususret.

Ovih dana nije rijetkost da ljudi pokušavaju uštedjeti gdje god stignu i mogu. I dok neki pokušavaju uštedjeti tako što se više voze biciklom ili koriste javni prijevoz, mnogi nisu u mogućnosti i posežu za brojnim trikovima, kao što je gašenje motora na semaforu. Međutim, to bi moglo imati više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju.

Automobil sa sustavom Start/stop neće intervenirati kada je motor hladan. Računalo zna da je motor najučinkovitiji kada je potpuno zagrijan. Stoga će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu. Na vašoj instrumentnoj ploči pojavit će se crveni simbol start/stop sustava (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sustav ne radi, odnosno da ne isključuje motor, piše HAKrevija.

U slučaju da nemate start/stop sustav izbjegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedjeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na njegovu trajnost i vijek trajanja akumulatora. Ukoliko gasite, važno je znati zbog vlastite sigurnosti u prometu, to vas čini manje uočljivima vozilima koja dolaze iza vas ili vam dolaze ususret.

VIDEO: Percepcija inflacije: Žene brinu cijene hrane, muškarce benzin i odjeća

Ključne riječi

Komentara 12

SA
sargu123
09:10 18.09.2022.

Kad upalim motor prvo isključim funkciju start-stop. To mi je već prešlo u naviku. Neću plačati mehaničare radi te ekološke izmišljotine. Bitniji mi je vlastiti džep!

HR
hr76
08:42 18.09.2022.

Start/stop tehnologija ima smisla samo za hibride koji u gradskoj vožnji koriste elektromotor. Učinci na ekologiju za klasične automobile su minimalni, jer motor s unutrnjim izgaranjem najviše štetnih plinova izbacuje prilikom opetovanih startanja a znamo kako to djeluje i na akumulator kojeg ćete morati zamijeniti već nakon dvije godine, te na sam motor kojem je pokretanje najkritičnija faza rada. Isključite start/stop svaki puta kada sjednete u auto, pomoći ćete i sebi, a i planetu.

TO
TORQUEMADA
10:20 18.09.2022.

Ovaj članak je nedostajao svim onim vozačima koji su svladavali auto-školu po prilagođenom programu, vidim ih svaki dan u prometu, nisu samo plavuše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije