Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaraza E. coli

Isključene klice, a stručnjaci opet na početku

e coli, bakterija (1)
AFP/PIXSELL
Autori: sh/VLM, mza/VLM
07.06.2011.
u 16:21

U Europi su danas prijavili još jednu umrlu osobu, a gdje se kriju smrtonosne bakterije E. coli, još se ne zna. Stručnjaci preporučuju oprez

U Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze smrtonosnom E. coli koja je, prema posljednjim izvještajima, ubila 23 osobe, a oboljelih je više od 2300. Iako su znanstvenici proteklih dana sumnjali da je uzročnik zaraze u raznovrsnim klicama poput onih graha, soje i radiča, a koje su uzgajane na farmi u Donjoj Saskoj, mikrobiološke su analize to opovrgle.

– Sada se opet sumnja na sve dosad spomenuto povrće, a ni klice nisu isključene – rekla je prof. Ira Genero Margan iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Očito će se, smatra, žarište epidemije otkriti tek poslije opsežnih epidemioloških analiza.

Zato su i dalje potrebne mjere opreza poput pranja povrća ako se jede sirovo i dobre termičke obrade hrane.

– Nije rijetkost da epidemiološki podaci otkriju točno žarište zaraze, a onda ga mikrobiološke analize ne potvrde – upozorila je. Epidemiju u Europi vezanu uz E. coli prokomentirao je danas u Novome Marofu i ministar zdravstva dr. Darko Milinović:

– Dosad nemamo nijedan pozitivan slučaj. S pojavom epidemije u Njemačkoj podigli smo stupanj pripravnosti sanitarnih inspektora i pregledavali namirnice iz Njemačke i Španjolske. Prema posljednjim informacijama, jenjava i epidemija u Njemačkoj i nadam se da nećemo imati nikakvih slučajeva u Hrvatskoj. Naše je povrće zdravo – kazao je Milinović.

Ključne riječi

Komentara 6

ZL
zlako
17:06 07.06.2011.

Imperija uzvrača udarac,prerađivači nakon godina i godina prevare farmaceutske i povrtlarske industrije sa raznim gripama uzvraća udarac A što joj je drugo ostalo prije nove podvale sa ovčjom gripom koja je več razrađena.

PI
prava istina
17:18 07.06.2011.

Kak ne kužite: s l a do l e d (žene jedu sladoled a muški piju pivce)

CI
cicibela
17:41 07.06.2011.

A da pregledaju laboratorije u kojima se bave bio-inženjeringom ? Tzv. znanstvenici u službi globalnog kapitala svašta znaju napraviti po zapovijedi svojih gospodara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije