Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO MJESTA

Iseljavanje opustošilo srednje škole u Slavoniji

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
07.08.2017.
u 20:10

Najviše je slobodnih mjesta u glazbenim školama i privatnim srednjim školama, no mjesta ima i u obrtničkim, primjerice 15 mjesta za odjevnog tehničara, 6 mjesta za autolimara u Industrijsko-obrtničkoj školi, 5 mjesta za grafičkog tehničara u Školi za grafičara, 11 mjesta za vodoinstalatera u Školi za montažu instalacija

Na jesenskom upisnom roku učenicima je na raspolaganju preostalo 5911 mjesta u svim srednjim školama u Hrvatskoj. Nisu se u prvom upisnom roku popunile ni brojne prirodoslovno-matematičke gimnazije u kojima rijetko ostaje slobodnih mjesta, trogodišnje obrtničke škole, kao ni umjetničke škole, a najviše slobodnih mjesta u onim je krajevima koji u posljednje dvije godine bilježe najveće iseljavanje: Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je ukupno 13 srednjih škola, ostalo je 496 slobodnih mjesta, od čega najviše u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru. Tamo će drugu šansu za upis imati 107 srednjoškolaca za zanimanja elektrotehničara, vodoinstalatera, mehaničara, ekološkog tehničara i druge obrazovne smjerove od kojih se dio izvodi i po novim kurikulima. Ništa bolja situacija nije ni u vukovarskoj Ekonomskoj školi u kojoj je za jesen ostalo slobodnih mjesta za gotovo tri razreda. Vukovarsko-srijemska županija na prvom je mjestu i na listi onih županija koje su zbog nedostatka interesa učenika morale ukidati srednjoškolske programe. Naime, od ukupno 45 ukinutih programa ove godine u Hrvatskoj samo je u toj županiji izbrisano 11, redom onih u kojima se nastava održavala na srpskom jeziku. Učenici ih ove godine nisu upisivali.

U Međimurju najmanje mjesta

Najmanje nepopunjenih mjesta ostalo je u Međimurskoj županiji, samo 54. U toj je županiji najviše slobodnih mjesta ostalo u Gospodarskoj školi u Čakovcu. Od 13 raspoloživih upisnih mjesta u šest različitih programa te škole samo su dva programa u kojima u ljetnom roku nije popunjena kvota za srednjoškolce s teškoćama u razvoju, i to u trogodišnjim smjerovima za pomoćnog soboslikara i pomoćnog podopolagača. Iako Osječko-baranjska županija prednjači po broju slobodnih mjesta za jesenski rok, bilježi i velik interes osmaša za eksperimentalni program zdravstvene gimnazije koju su odreda upisivali najbolji učenici: prosjek upisanih iznosio je visokih 77,68 bodova. Za jesenski rok rijetko ostane mjesta u školama koje upisuju najbolji učenici s maksimalno ostvarenim bodovima, no takva je sreća zadesila ovogodišnje srednjoškolce Ličko-senjske županije. U najboljoj školi te županije, Općoj gimnaziji u Otočcu, ostalo je 27 mjesta. Ta županija bilježi još jednu zanimljivost: za elektrotehničare u dvije škole s toga područja upisivali su se učenici s vrlo visokim prosjekom, onim s kojim se u nekim drugim krajevima Hrvatske učenici upisuju u gimnazije. Tako je prosjek za spomenuti smjer u Strukovnoj školi Gospić iznosio 58 bodova, a u Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju 57,71 bod.

Na Visu bez konobara

Bez ijedne prijave na ljetnom roku bili su trogodišnji smjerovi za pomoćne stolare, vodoinstalatere i soboslikare u Splitu, na Visu nijedan učenik nije imao želju školovati se za konobara, u Čabru za alatničara, a u Koprivnici za četverogodišnji smjer kuhara ni za trogodišnji smjer pomoćnog stolara. U metropoli je najviše mjesta ostalo u umjetničkim školama, uglavnom glazbenim, ali i u privatnim gimnazijskim programima, dok će učenici Zagrebačke županije na jesen uglavnom moći upisati strukovne škole. Tako je u Zaprešiću najviše mjesta ostalo među prodavačima, ista je situacija i u Vrbovcu, u Samoboru među elektromehaničarima, Velikoj Gorici pedikerima, u Svetom Ivanu Zelini elektroinstalaterima, dok je u Ivanić-Gradu u gimnaziji ostalo 10 slobodnih mjesta. Za neupisane srednjoškolce 21. kolovoza počinju prijave za jesenski rok u školama u kojima je ostalo mjesta, dok je objava konačnih rezultata upisa 31. kolovoza.

 

Komentara 15

Avatar slobodan.gering
slobodan.gering
21:53 07.08.2017.

još malo i samo kradezeovci će ostati u slavoniji

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:25 08.08.2017.

Gdje je nestao Hrvat, da parafraziram Bareta.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
20:43 07.08.2017.

Pa zašto ljudi sele iz slavonske provanse?Nije mi jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije