Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od najkrvavijih

IS preuzeo odgovornost za napad u Maliju sa 49 poginulih vojnika

Ilustracija
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
02.11.2019.
u 22:28

Priopćenje, objavljeno na IS-ovoj mreži Telegramu, izlazi u javnost tjedan dana nakon pogibije vođe IS-a Abou Bakr al Baghdadija koji se u nedjelju raznio eksplozivom u američkoj akciji u Siriji.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u subotu odgovornost za napad izveden dan ranije u kojemu je poginulo 49 malijskih vojnika na sjeveroistoku zemlje, što je jedan od najkrvavijih napada nakon džihadističke invazije na Mali u 2012.

"Vojnici kalifata su napali vojnu bazu u Indelimaneu, u pokrajini Menaki, u kojoj su stacionirane snage otpadničke malijske vojske", piše IS u priopćenjuogranka IS-a "Pokrajina zapadna Afrika" i u kojemu se govori o "sukobima u kojima su korištene različite vrste oružja".

Priopćenje, objavljeno na IS-ovoj mreži Telegramu, izlazi u javnost tjedan dana nakon pogibije vođe IS-a Abou Bakr al Baghdadija koji se u nedjelju raznio eksplozivom u američkoj akciji u Siriji.

Napad se dogodio rano u petak u vojnoj bazi u području Indelimane u sjevernom dijelu zemlje koji graniči s Nigerom, priopćila je vojska.

Uslijedio je nakon napada u kojemu je početkom listopada ubijeno 38 malijskih vojnika na dvama vojnim položajima. 

Nasilje i napadi česti su u središnjem i sjevernom dijelu Malija, osobito nakon vojnog udara 2012. godine kada su pobunjeničke grupe preuzele kontrolu nad regijom.

Vojne operacije francuskih i afričkih vojnih snaga, zajedno s naporima malijske vojske, rastjerali su militante i ponovno omogućili da vlada preuzme kontrolu nad tim područjem.

Unatoč potpisivanju raznih mirovnih sporazuma aktivnosti pobunjenika i vojne operacije se nastavljaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije