Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh prof. Alanaya

Irsku balerinu operacijom vratio plesu

prof. dr Ahmet Alanay
Privatna arhiva
27.04.2018.
u 22:00

Ova metoda operacije ne stvara puno krvarenja jer je minimalno invazivna, a povratak u školu slijedi brzo i nema ograničenja pokreta.

Megan Fleming 14-godišnja je balerina iz Sjeverne Irske čija je skolioza dosegnula zakrivljenost kralježnice čak do 100 stupnjeva zbog čega je ostajala bez daha. Dalje zakrivljenje povećalo bi rizik od paralize i prouzročilo ukočenost kralježaka, što bi je ne samo onemogućilo u plesu nego i u svakodnevnim aktivnostima. Zakrivljenost iznad 100 stupnjeva smanjio bi kapacitet pluća na manje od kritičnih 30% pa operacija ne bi bila moguća, a život bi joj bio upitan zbog respiratorne insuficijencije.

 

Djeca i adolescenti

Zahvaljujući operaciji koju je obavio prof. dr Ahmet Alanay, specijalist ortopedije i traumatologije u Acıbadem bolnici u Istanbulu, Megan danas bez smetnji uživa u plesu. Prof. Alanay prvi je u Europi izveo uspješnu osteotomijsku i fuzijsku odnosno nonfuzijsku tehniku kirurškog liječenja skolioze kod djece i adolescenata. O metodi je govorio na 13. međunarodnom kongresu za liječenje skolioze u Dubrovniku, što ga je organiziralo Društvo za dječju ortopediju i Kuća zdravlja.

 

Bez puno krvarenja

– Kod pacijenata koji imaju skoliozu i indicirana je operacija, obično se radi procedura koju zovemo fuzija. Takva vrsta operacije nije idealna jer fuzijom limitiramo pokrete i mobilnost kičme. Ako je još rađena u ranom djetinjstvu ili u pubertetu, može utjecati i na daljnji razvoj i rast. Operacija je i agresivna, jer se napravi veliki rez na leđima, što uzrokuje puno krvarenja, režu se mišići, ostaje velik ožiljak na leđima, a i opasna je jer može izazvati paralizu – kazao je prof. Alanay, objašnjavajući da on stoga kod djece i starijih radi non-fuzijsku operaciju gdje se rade minimalni zahvati. – Otvorimo šest rupa sa strane trupa, veličine 1,5 centimetar i umetnemo fleksibilne vijke koji balansiraju s kralježnicom. Može biti nekih korekcija dok dijete raste i razvija se bez ikakvih smetnji. Ova metoda operacije ne stvara puno krvarenja jer je minimalno invazivna. Povratak u školu i svakodnevnim aktivnostima slijedi brzo i nema ograničenja pokreta – objasnio je i dodao: – Kod Megan smo uklonili dijelove kostiju i omekšali kralježnicu te je fiksirali vijcima i šipkama. Vrhunska tehnologija koju smo koristili omogućila nam je da korigiramo kralježnicu tako da može slobodno plesati. Što je još važnije, više neće ostajati bez daha jer je kapacitet pluća vraćen na raniju razinu zahvaljujući tome što je zakrivljenje uvelike ispravljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije