Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leo Varadkar

Irski premijer najavio popuštanje mjera: 'Ekonomiju ćemo otvarati u 5 koraka'

Foto: Brian Lawless/PA Images/PIXSELL
01.05.2020.
u 22:43

Ako se epidemiološka situacija pogorša, moguć je povratak u raniju fazu, rekao je.

Irska je u petak najavila prve male korake ublažavanja restrikcija uvedenih u cilju usporavanja širenja koronavirusa i predstavila smjernice za postupno otvaranje ekonomije od 18. svibnja, ako virus bude pod kontrolom.

Tehnički premijer Leo Varadkar zadržao je veći dio restrikcija uvedenih prije šest tjedana. Međutim, osobe iznad 70 godina moći će napustiti svoje domove i otići u šetnju ili se provozati od utorka.

Isto tako, prilikom vježbanja ljudi će se od kuće moći udaljiti šest kilometara, umjesto dosadašnjih dva. Ekonomija će se otvarati u pet koraka, između 18. svibnja i 10. kolovoza, a svaki će korak ovisiti o tome jesu li infekcije virusom pod kontrolom i svaka će faza trajati tri tjedna, istaknuo je Varadkar.

Ako se epidemiološka situacija pogorša, moguć je povratak u raniju fazu, rekao je.

"Iako postoji još puno toga što ne znamo, danas postoji nada. U narednim tjednima ta nada će nas voditi naprijed, dok planiramo siguran izlazak iz ove krize", poručio je Varadkar u televizijskom obraćanju.

Rad na otvorenom, poput građevinskih radova, bit će omogućen 18. svibnja, a tada će biti otvorene i neke trgovine, poput vrtnih centara i trgovina kućanskim aparatima. Neki sportovi i druženja u malim grupama na otvorenom također će od tog datuma biti dozvoljeni. Drugi poslovi, vrtići, restorani i barovi pokrenut će se u kasnijim fazama, dok će škole i sveučilišta biti zatvoreni do rujna.

Sjednica vlade održat će se u subotu te će na njoj biti dogovorene druge mjere za ponovno pokretanje gospodarstva, rekao je Varadkar.

U Irskoj, zemlji s oko 4,9 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 20.833 osobe, a 1265 ih je umrlo.

U petak je zabilježen 221 novi slučaj zaraze, što je najmanji dnevni porast od 1. travnja. Ipak, broj hospitaliziranih prevelik je za ukidanje mjera, naglasio je glavni epidemiolog.

Komentara 1

ST
stefj
22:55 01.05.2020.

Baš me zanima da li će Irska i iz ove krize izaći brzo i efikasno kao iz prošlih... Ah, koja je to suprotnost Hrvatskoj, s 3 mil. stanovnika došli na 5, iz najsiromašnije zemlje zapadne Europe, postali su druga najbogatija zemlja. A sve što su napravili, pokrenuli su reforme počevši od državnih službi... Valjda zato naši političari govore da je to nemoguće preslikati u Hrvatsku, čim se treba reformirati javna služba, odmah je to nemoguće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije