Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKE

Irski grad prekinuo prijateljstvo s poljskim: 'Njihova lokalna vlast diskriminira LGBT zajednicu'

Pro-LGBT demonstrators hold banner reading "We have enough" in Warsaw
AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.10.2020.
u 22:09

Međunarodne kritike dodatno su se pojačale nakon što je gotovo 100 poljskih lokalnih vlasti usvojilo rezolucije protiv "LBGT ideologije", a nekoliko je europskih gradova s njima prekinulo odnos gradova prijatelja

Irski grad Fermoy prekinuo je vezu s gradom prijateljem u Poljskoj - Nowa Deba - zbog njegovog protivljenja "LGBT ideologiji". Svih šest vijećnika u Fermoyu u okrugu Cork glasalo je da se prekine 14-ogodišnji odnos s gradom prijateljem na istoku Poljske, s kojim su se razmjenjivali posjeti i kulturni događaji, rekao je Noel McCarthy, vijećnik koji je predložio da se donese takva odluka.

"Mi smo to prekinuli jer osjećamo da njihova lokalna vlast diskriminira LGBT zajednicu", rekao je McCarthy, referirajući se na inicijativu koju je prošle godine usvojila Nowa Deba.

"Osjećamo da ne možemo biti povezani s gradom koji ne mijenja svoje stajalište prema LGBT zajednici."

Prošle godine vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda na predizbornim skupovima začinjenima homofobnom retorikom ustvrdila je da LGBT potkopava tradicionalne obiteljske vrijednosti. Međunarodne kritike dodatno su se pojačale nakon što je gotovo 100 poljskih lokalnih vlasti usvojilo rezolucije protiv "LBGT ideologije", a nekoliko je europskih gradova s njima prekinulo odnos gradova prijatelja. Konzervativni poljski aktivisti te svoje gradove nazivaju "LGBT-free zonama".

Rezolucija usvojena 2019. u Nowoj Debi traži da se "brani naša tradicija, kultura i vjera protiv agresivne, obmanjujuće i štetne LGBT ideologije". Dužnosnici poljske vlade tvrde da ne dopuštaju diskriminaciju, ali LGBT aktivisti kažu da takve simbolične odluke dopuštaju homofobiji da se razmaše.

Ključne riječi

Komentara 5

LA
Latigo
10:54 21.10.2020.

Bravo Poljaci!

JO
jorgen
09:14 21.10.2020.

Zaista nema razloga da Poljska održava dobre veze s državom koja vehabijskoj džamahiriji (Saudijskoj Barbariji) prodaje oružje u vrijednosti 10 milijardi dolara. Neka se prvo nauče civilizacijskim tekovinama, pa onda traže prijateljstvo.

SI
sisavac
07:14 21.10.2020.

onda to nije pravo prijateljstvo, već političko prijateljstvo, iz interesa, sa rokom trajanja. saveznici se kroz život mijenjaju, pravi prijatelji ostaju. ovo se samo politike svađaju. ljudi su ostali isti. a ako vam je nečiji stav o istospolnim zajednicama bitniji od suradnje u gospodarstvu, sportu, znanosti, onda samo ostanite na tim razinama. do kad mislite da će lgbt imati u svemu prednost i biti zaštićeni? ako su po zakonu izjednačeni u svemu (jesu, jesu, mada vi neki tvrdite da nisu), onda nema potrebe ni isticati pripadnost. a ako je ističeš, ti u biti želiš neku nepoštenu prednost imati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije