Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Irski ateisti: Zakon o bogohuljenju je glup i srednjovjekovni

Ateisti su digli glas protiv zaštite ideja
AFP PHOTO
02.01.2010.
u 17:02

Prema novom zakonu koji je na snagu stupio 1. siječnja, bogohuljenje se kažnjava s 25.000 eura. Vlada je objavila da je zakon bio potreban jer Ustav iz 1937. godine omogućavao pravnu zaštitu samo kršćanima.

Skupina Ateistička Irska objavila je niz antireligijskih citata na svom webu kao znak protivljenja novom zakonu o bogohuljenju, javio je BBC. Među citatima su i riječi pisaca kao što su Mark Twen i Salman Rushdie, ali i Isusa Krista, poslanika Muhameda i pape Benedikta XVI.

Naime, prema novom zakonu koji je na snagu stupio 1. siječnja, bogohuljenje se kažnjava s 25.000 eura. Vlada je objavila da je zakon bio potreban jer Ustav iz 1937. godine omogućavao pravnu zaštitu samo kršćanima.

Skupina Ateistička irska je priopćila svoj cilj - da se novi zakon poništi i da se usvoji sekularni irski ustav. Lider Michael Nagent kako je zakon glup i opasan. "Glup je jer srednjovjekovni religijski planovi nemaju mjesto u modernoj sekularnoj republici u kojoj zakon treba štititi ljude, a ne ideje", rekao je Nagent.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
18:51 02.01.2010.

Pročitajte do kraja: zakon se odnosi na s v e religije. Trebalo bi kažnjavati i prostakluk, psovanje, koje smeče šire američki filmovi i sapunice sa svojim \"loncem za taljenje\" nacija i rasa u jednu, potrošačku, korporativno globalnu.

OB
-obrisani-
21:43 02.01.2010.

Recimo da neki Orangutan,svojim jezikom,pocne huliti ljudsko bice...... to bi nam u najmanju ruku bilo smijesno........Milijun puta je smjesnija i nevjerovatnija zamisao da covjek moze boga huliti a jos je gluplja zamisao da je SVEMOGUCEG( ha,ha naravno ON je musko) potrebno braniti

IK
ime korisnicko
17:41 02.01.2010.

Verbalni delikt u EU??!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije