Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Min. satnica 8,5 eura

Irska nova obećana zemlja: 'Plaće su puno bolje nego kod nas'

Dublin
Foto: Thinkstock
24.09.2014.
u 12:58

Minimalna satnica u Irskoj iznosi 8,5 eura (oko 65 kuna), što je višestruko više nego za poslove u Osijeku i Hrvatskoj.

Ono što je nekada bila Njemačka za Hrvate koji su bolje prilike odlučili potražiti u inozemstvu to je danas Irska. Barem kada su u pitanju Osječani.

Prema neslužbenim podacima, navodi Glas Slavonije, samo u Dublinu trenutačno živi više od tisuću Osječanki i Osječana. Među njima su i Osječani Ivana i Marko.

- Do sada sam promijenila već nekoliko poslova, poput spremanja soba, koji jesu 'fizikalija', ali su puno bolje plaćeni nego kod nas. Svaki mi tjedan na račun sjedne 350 eura, dakle ukupno 1.400 eura, a hostel plaćam 350 eura - ispričala je Ivana, inače diplomirana pravnica. Ispričala je kako je u Irskoj sve znatno skuplje, osim smještaja i stvari poput alkoholnih pića i cigareta. No, dodaje kako svatko tko želi može naći neki posao i solidno živjeti.

Minimalna satnica u Irskoj iznosi 8,5 eura (oko 65 kuna), što je višestruko više nego za poslove u Osijeku i Hrvatskoj. S punim radnim vremenom od 45-50 sati tjedno i nešto većom satnicom, zarada prelazi 1.500 i doseže čak 2.000 eura. Osječanin Marko, koji u pizzeriji mjesečno zarađuje 1.600 eura bez napojnica, tvrdi kako su Hrvati u prednosti jer engleski znaju bolje od istočnih Europljana.

- Ovamo sam došao ljetos na nagovor nekolicine prijatelja, jer smo u Osijeku po birtijama crnčili za zbilja sitnu lovu. Naradimo se, ali i dosta dobro zaradimo. Ne znam gdje bih našao takve uvjete u Osijeku i Hrvatskoj - rekao je Marko koji je završio srednju Ugostiteljsko-turističku školu.

>> Na rad u Njemačku otišao i Tomislav Pokrovac

>> Hrvatsku napustio 91 liječnik! Država je izgubila 324,4 mil. kn

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
14:30 24.09.2014.

Egzodus stanovništva iz Hrvatistana. Opet.

KA
karambita
14:37 24.09.2014.

8,5 eura je u Irskoj nista, kao u HR 2 eura

DU
Deleted user
15:37 24.09.2014.

Ovakvi članci imaju svrhu jedino senzibilizirati javno mijenje te potaknuti mlade na iseljavanje..Da se smanji pritisak nezaposlenosti..Jer hrvatske elite nemaju rješenje, osim za sebe..Prekobrojni, put pod noge..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije