Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI MILIJUNA DOLARA

Iranski zastupnik nudi nagradu za Trumpovo ubojstvo

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.01.2020.
u 17:56

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran

Iranski zastupnik ponudio je tri milijuna dolara nagrade onome tko ubije američkog predsjednika Donalda Trumpa i ocijenio da bi Iran izbjegao prijetnje kad bi posjedovao nuklearno oružje, a raspisanu nagradu američki veleposlnaik nazvao je "apsurdnom".

Napetosti rastu proporcionalno otkad je Trump povukao Washington iz teheranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2018. godine i ponovno Iranu nametnuo sankcije. Prijepor je eskalirao u niz osvetničkih vojnih napada s obje strane. 

“U ime ljudi iz pokrajine Kerman, platit ćemo nagradu od 3 milijuna dolara u gotovini onome tko ubije Trumpa”, rekao je zastupnik Ahmad Hamzeh pred 290 parlamentaraca, izvijestila je ISNA.

Nije rekao podupiru li nagradu iranski vjerski vođe.

“Da danas imamo nuklearno oružje, bili bismo zaštićeni od prijetnji… Naš plan trebao bi uključivati proizvodnju dalekometnih raketa koje mogu nositi nekonvencionalne bojeve glave. Ovo je naše prirodno pravo”, rekao je.

Nuklearni sporazum iz 2015. (JCPOA), koji je Iran dogovorio s Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, trebao bi omogućiti razvoj samo civilnog nuklearnog programa, a razvoj vojnog programa onemogućiti.

Pošto su se Sjedinjene Države povukle iz JCPOA-e i obnovile sankcije tada je i Iran počeo smanjivati ispunjenje svojih obveza koje proistječu iz sporazuma.

Teheran je prošli tjedan objavio da neće poštovati ograničenja za obogaćivanje uranija predviđena JCPOA-om, ali i napomenuo da će nastaviti surađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obveze.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija protivno sporazumu odgovarajući time na američke sankcije.

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute.

Mehanizam čini Zajednička komisija koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Iran je u ponedjeljak rekao da će se Teheran povući iz sporazuma o neširenju oružja (Non-Proliferation Treaty, NPT) ako se ponovno uvedu međunarodne sankcije.

Američki veleposlanik Wood rekao je da iranska prijetnja izlaska iz sporazuma, koji je osnova za kontrolu globalnog nuklearnog naoružanja od hladnog rata, može odjeknuti kao “vrlo, vrlo negativna poruka”.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
06:23 22.01.2020.

za budalu koja mi je obrisala komentar , radi se o naručenoj smrti koja je naručena tvojim rodjenjem koji si ti glupson pomozi bože , ne vidiš dalje odnosa nosonjo, i ne razmišljaš svojom praznom glavom.

CR
crotsunami
18:11 21.01.2020.

Kako sad odjednom 3 milijuna? Pa zar nisu prije par tjedana rekli da ima 80 milijuna Iranaca, i da bi, ukoliko svatko od njih odvoji po jedan dolar, bilo skupljeno 80 milijuna dolara za onoga ko ubije naručitelja ubistva Sulejmanija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije