Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO 176 OSOBA

Iranska agencija otkrila kako je došlo do rušenja putničkog zrakoplova

Krhotine Boeinga u Iranu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.07.2020.
u 23:16

Obaranje ukrajinskog zrakoplova se dogodilo u vrijeme snažne napetosti između Irana i SAD-a.

Iranska agencija za civilno zrakoplovstvo je za slučajno obaranje ukrajinskog putničkog zrakoplova u kojem je u siječnju poginulo 176 ljudi okrivila grešku u radarskom sustavu i izostanak komunikacije između operatera protuzračne obrane i njegovih zapovjednika.

Iranska Revolucionarna garda je 8. siječnja raketom zemlja-zrak oborila zrakoplov ukrajinske zrakoplovne tvrtke ubrzo nakon što je uzletio s teheranskog aerodroma, a Teheran je kasnije priznao da su snage koje su bile u stanju visoke pripravnosti tijekom napetosti sa Sjedinjenim Državama počinile "katastrofalnu grešku".

"Greška pri prilagodbi radarskog sustava izazvala je ljudsku grešku. Operater je zaboravio podesiti smjer radarskog sustava nakon premještaja na novi položaj, a to je bila greška koja je doprinijela pogrešnom čitanju podataka s radara", kaže se u izvješću na internetskim stranicama Organizacije za civilno zrakoplovstvo (CAO).    

Izvješće CAO-a, objavljeno u subotu navečer, kaže da je protuzračni sustav koji je gađao zrakoplov bio premješten i "nije bio odgovarajuće preusmjeren". 

Obaranje ukrajinskog zrakoplova se dogodilo u vrijeme snažne napetosti između Irana i SAD-a.

Iran je bio u pripravnosti za američke napade nakon što je ispalio rakete na iračku bazu u kojoj su bile američke snage, osvećujući se za ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika Kaema Soleimanija u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. siječnja. 

"Propust se dogodio nakon premještaja jedne protuzračne jedinice Teherana... Dogodio se zbog ljudske greške", kaže se u izvješću CAO-a i dodaje da je zrakoplov sustav detektirao kao metu koja se približava Teheranu.

Komentara 1

NE
nečešrazbojniče
06:54 13.07.2020.

Dobro. I? Pa odmah su priznali da su krivi, detalji me ne interesiraju. Kako bi to ameri rekli, kolateralna šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije