Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOĆUDNA

Iranci prognali lutku Barbie iz svojih trgovina

'Iranian girls check out locally-made dolls, Sara (L) and Dara (R), at a toy shop in Tehran 17 March 2002. Iran released its twin national dolls on the market recently with Sara dressed in traditional
'HENGHAMEH FAHIMI'
17.01.2012.
u 19:15

Ideološki rat - Djevojčice ostale bez lutke, dječacima ponuđen model američke bespilotne letjelice.

U svjetlu sve zategnutijih odnosa sa zapadom, u Iranu se na svaki utjecaj ili dašak zapadne kulture gleda s oprezom, a sada su na red došle i dječje igračke. Točnije, na red je došla diljem svijeta popularna lutka Barbie. Iranska policija za moral sve češće pregledava trgovine igračkama ne bi li na policama našla Barbie ili Kena, te ih zaplijenila i poslala na uništenje.

Saru i Dara djeca ne vole

Za to imaju i zakonsku osnovu jer je poznata Matellova lutka zabranjena još od 1996., njezine se oprave i haljine ne uklapaju u dopušteni kod odijevanja primjeren islamu. Ipak, malo tko se te zabrane pridržavao, a barbike su otvoreno prodavane ne samo u trgovinama igračkama već i na bazarima diljem grada. Sada je tomu došao kraj.

– Sve barbike koje sam imao sakrio sam u skladište, ali ih sigurno neću povlačiti iz prodaje. Djeca su luda za njima i one su siguran izvor zarade. Sada će im cijena otići gore, ali još ne znam kako da prokrijumčarim nove lutke iz Dubaija ili Turske kada prodam sadašnje zalihe – kaže jedan od teheranskih trgovaca dječjim igračkama. Vlasti Islamske Republike ipak su mislile i na dječju sreću kada su donosile zabranu, pa je lokalna tvornica igračaka dobila nalog da izradi cijelu seriju Sara, ženskih lutaka crne kose obučenih u čadore, i njezina brata blizanca Dara, iranskog mladića i pravog vjernika.

Ipak, Sara i Dar ni približno se djeci ne sviđaju poput Barbie i Kena.

– Nabavila sam svome djetetu iranske lutke, ali s njima se jednostavno neće igrati. Kaže da su Sara i Dar ružni i debeli – kaže jedna iranska majka.

Ako su djevojčice možda i zakinute za omiljene igračke, dječaci odnedavno imaju na izbor model aviona kakav nemaju djeca niti jedne druge zemlje na svijetu.

Izložen u Teheranu

Naime, Iranci su, slaveći nedavno rušenje američke bespilotne letjelice, u prodaju, kao dječju igračku, pustili vjernu kopiju do sada supertajnog bespilotnog zrakoplova RQ-170 čiji je original, gotovo u netaknutu stanju, do prije nekog vremena bio izložen u Teheranu a sada je vjerojatno na raspolaganju i detaljnom pregledu iranskih, ruskih i kineskih inženjera.

Ključne riječi

Komentara 2

LA
laki
21:02 17.01.2012.

I meni je oduvijek bila čudna!

OR
orisis
20:20 19.01.2012.

ne znam kaj je cool kod Barbike ali ako curice to vole , koji sam ja faktor.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije