Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearni dogovor

Iran za 10 dana doseže limit dopuštenog obogaćenog urana

Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
17.06.2019.
u 13:01

Američko-iranske napetosti pogoršale su se nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran izveo napade prošli četvrtak na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte

Iran je u ponedjeljak rekao da će unutar deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog urana  – korak koji će vjerojatno dodatno zategnuti visoke napetosti s Washingtonom – no dodao je da europske zemlje još imaju vremena očuvati nuklearni dogovor.

Američko-iranske napetosti pogoršale su se nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran izveo napade prošli četvrtak na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte.

Iran je opovrgnuo da je bio umiješan.

"Učetverostručili smo tempo obogaćenja i čak ga nedavno još povisili, pa će unutar 10 dana prijeći limit od 300 kilograma",  rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju na državnoj televiziji. "Još uvijek ima vremena ... ako europske države žele djelovati".

Teheran je u svibnju rekao da će smanjiti ispunjavanje nuklearnog dogovora dogovorenog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog odluke SAD-a da se jednostrano povuče iz sporazuma te ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Svrha sporazuma jest proširiti vremenski okvir koji bi teoretski bio potreban Iranu da proizvede dovoljno fizijskog materijala za atomsku bombu s nekoliko mjeseci do minimalno godine dana.

Iran je u više navrata kritizirao odgode u postavljanju europskog mehanizma koji bi zaštitio trgovinu s Iranom od američkih sankcija u pokušaju da sačuva nuklearni dogovor.

Komentara 17

IJ
IJaSamAntinfašist
13:37 17.06.2019.

Nevjerojatna je kolicina idiotarija ljudi koji pisu na ovome forumu. Iran vec godinama otvoreno prijeti da ce izbrisati Izrael s lica Zemlje, a nazovi tolerantni na ovome forumu navijaju za Iran!?

Avatar Matija22
Matija22
14:14 17.06.2019.

samo vi tražite da Iran napravi atomsku bombu, prva bi bomba letjela na Izreal ,a druga na Europu onda će te plakat za amerom ,kako ne shvačate da je Izreal branioc europe da nema Izreala odavno bi ratovali sa europom,zatoo amer neda izreal i brani europu samo ovdje s pilećim mozgom to ne shvačaju

MM
Marko_M
15:30 17.06.2019.

U cemu je problem...USA jos odavno ima obogaceni uran i eto sad i Iran. Reciprocitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije