Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iran

Iran tuži SAD UN-u: Žele nam nanijeti što je moguće veću štetu

Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
28.08.2018.
u 16:27

U tužbi ICJ-u navodi se da američke sankcije, štetne za ionako slabo iransko gospodarstvo, krše uvjete slabo poznatog sporazuma o prijateljstvu između dviju zemalja

Odvjetnici koji zastupaju Iran zatražili su jučer od Međunarodnog suda pravde da naloži SAD-u da ukine sankcije Teheranu koje mu je ponovno uvela Trumpova administracija. Naime, Iran je pokrenuo postupak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) protiv sankcija koje je američki predsjednik Donald Trump obnovio optužujući Iran za prikrivene nuklearne ambicije.

Glavnom sudskom tijelu Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Haagu Iran se obratio u srpnju, nakon što je Donald Trump odlučio pojačati sankcije. Američki predsjednik Trump je u svibnju objavio da povlači Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma JCPOA što ga je 2015. potpisalo s Iranom šest sila, uz SAD još Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija, a kojim se ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je u siječnju 2016. godine većina ukinuta.

U tužbi ICJ-u navodi se da američke sankcije, štetne za ionako slabo iransko gospodarstvo, krše uvjete slabo poznatog sporazuma o prijateljstvu između dviju zemalja.

– SAD javno promiče politiku kojom se želi nanijeti što je moguće veću štetu iranskom gospodarstvu i tvrtkama, a prema tome i iranskim državljanima – rekao je iranski predstavnik Mohsen Mohebi na početku četverodnevnog usmenog iznošenja argumenata, dodavši da je Iran želio diplomatsko rješenje spora između dviju zemalja, ali je bio odbijen.

SAD je u prvom pisanom odgovoru podnesenom sudu naveo kako vjeruje da ICJ nije nadležan za taj slučaj i da iranske tvrdnje izlaze iz okvira navedenog sporazuma. Američki odvjetnici predvođeni savjetnicom State Departmenta Jennifer Newstead iznijet će svoja stajališta danas.

Presuda se očekuje u roku od mjesec dana.

>> Pogledajte video - Krasnec: Ovo je skandal na razini afere Watergate

 

Ključne riječi

Komentara 1

TO
Toni70
11:16 29.08.2018.

Iran tuži SAD UN-u: Žele nam nanijeti što je moguće veću štetu; korist nula, nula! To če shvatiti i zadnja Mula... Nikako da uče od USA samo NATO ili se pridruži drugom NATO 2 sve ostalo je pušiona garantirana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije