Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA

Iran srušio ukrajinski zrakoplov u strahu od američkih F-35

Zrakoplovna nesreća u Kazahstanu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.01.2020.
u 16:10

Iransko rušenje ukrajinskog zrakoplova sa 176 osoba izložilo je iranske vođe žestokim međunarodnim kritikama i prosvjedima

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je u petak, 16. siječnja da je Iran prošli tjedan nenamjerno srušio ukrajinski zrakoplov u vrijeme kada se bojao napada naprednih američkih zrakoplova u tom području. 

"U zračnom prostoru blizu iranske granice bilo je najmanje šest američkih F-35 borbenih zrakoplova. Informaciju još treba potvrditi, ali htio bih istaknuti još nervozu koja je uvijek prisutna u takvim situacijama", rekao je Lavrov. 

Iransko rušenje ukrajinskog zrakoplova sa 176 osoba izložilo je iranske vođe žestokim međunarodnim kritikama i prosvjedima

Lavrov je govorio na godišnjoj konferenciji za medije u Moskvi, a nesreću je nazvao ljudskom pogreškom i dodao da nikoga ne pokušava opravdati. 

No, rekao je da je važno razumjeti kontekst i da se nesreća dogodila nekoliko sati nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne na odmazdu američke vojske.  

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem će ga obliku izvesti", rekao je Lavrov. 

Hamnei poziva narod na jedinstvo 

Predvodeći molitvu petkom, prvi put nakon osam godina, iranski vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da Iran treba poduzeti mjere kako bi u budućnosti izbjegao "tragedije" poput nesreće putničkog zrakoplova 11. siječnja, koji je srušila iranska vojska, ljudskom pogreškom, u vrijeme vojne akcije protiv američkih ciljeva.

Ajatolah je pozvao na jedinstvo Irance koji su masovno tražili ostavku vlade, ogorčeni što je režim tri dana skrivao vojnu odgovornost za nesreću zrakoplova u kojem su poginuli brojni iranski državljani.

Osim pritiscima u domovini, Iran je izložen i gospodarskim sankcijama i rastućem pritisku iz inozemstva u vezi nuklearnog sporazuma koji je 2015. zaključio sa šest svjetskih sila.

"Europskim državama ne može se vjerovati", rekao je ajatolah tisućama vjernika pošto su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ovaj tjedan aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen sporazumom, prozivajući Iran zbog nepoštivanja dogovorenog.

Iran je prošle godine počeo kršiti neke odredbe sporazuma i zaprijetio potpunim povlačenjem pošto su američke snage početkom siječnja dronom ubile njegova najmoćnijeg generala Kasema Sulejmanija.

Iran poručuje da je spreman vratiti se sporazumu, pod uvjetom da ga se provodi kako je predviđeno. Druge države potpisnice sporazuma rade na tome da ga održe na životu.

Komentara 2

TE
TEUTA
18:48 17.01.2020.

Glupost! Zasto nisu srusili Iranski avion?

Avatar Čepiga.
Čepiga.
17:33 17.01.2020.

Za razliku od Rusa, Iranci su bar priznali pogresku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije