Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud u New Yorku

Iran proglašen krivim za napad 11. rujna bez dokaza

Iranu je naloženo da plati štetu obiteljima u iznosu 6 milijardi $
Foto: AbacaUsa/Press Association/PIXSELL
04.05.2018.
u 12:15

Ovakva presuda isključivo je propagandne prirode jer svi su svjesni da se ne može provesti, no može biti argument za mogući sukob

Newyorški okružni sudac George Daniels presudio je kako Iran, tamošnja središnja banka i Iranska revolucionarna garda moraju žrtvama napada 11. rujna platiti šest milijardi dolara. Presuda je stigla nakon što je sudac Daniels u New Yorku utvrdio kako ima temelja u tvrdnji da je Iran odgovoran za napad u kojemu je nastradalo više od tri tisuće ljudi. Tužbu je podnijela rodbina 1008 žrtava.

Otmičari Saudijci

Prema presudi, 12,5 milijuna dolara isplaćuje se za gubitak supružnika, osam i pol za roditelja, osam i pol za dijete, 4,25 milijuna za brata ili sestru. Kamata na svaku godinu je 4,96 posto. Riječ je o generičkoj presudi koja stupa na snagu ako se optuženi odbije braniti. Presuda se u teoriji i može provesti jer u SAD-u leži milijarde dolara vrijedna iranska imovina koja je tijekom godinama zamrzavana. I ne samo u Americi već i u Europi. No, svi su svjesni kako je presuda doista propagandne naravi te sasvim sigurno tražena odšteta neće biti i naplaćena. Sudac Daniels i prije je donosio slične presude.

U dva je navrata već presuđivao slične odštete za tragičan napad, 2011. i 2016. godine. Ali Hamnei, Ali Rafsanjani, Revolucionarna garda, ministarstvo informiranja i sigurnosti trebali su prema toj presudi iz 2011. platiti sedam milijardi ne temelju 47 rođaka žrtava. Službeni se Teheran još nije oglasio o ovoj posljednjoj presudi, a vjerojatno niti neće jer je već prije te odluke proglašavao smiješnima jednostavno iz razloga što niti jedan od napadača na newyorške Twinse – nije bio Iranac. A niti jedna istraga nije pronašla niti jedan trag koji bi vodio izravno prema Iranu. Jer, 15-orica su terorista bili građanima Saudijske Arabije, dvojica Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan je bio iz Egipta, jedan iz Libanona.

Iskazi iranskih prebjega

I opet tužba iz 2004. godine zbog koje je donijeta ova najnovija presuda tvrdi da je Iran ipak na neki način imao veze s napadima u kojima su se navodni pripadnici Al-Qa’ide putničkim avionima zabijali u zgrade nebodera te u Pentagon. No, zato kod Danielsa ima tužbi u kojima rodbina žrtava traži odštetu od Saudijske Arabije u kojima se čak tvrdi kako je Riyad podupirao teroriste u njihovim namjerama. Do sada je Daniels odbijao zahtjeve Saudijske Arabije da se one odbace. Nakon 2016. godine kada je donijet zakon Justice Against Sponsors of Terrorism Act rodbina žrtava terorističkih napada dobila je i zakonski temelj da tuži vladu bilo koje države ako se utvrdi da je njezin građanin sudjelovao u terorističkom napadu gdje je žrtva izgubila život. Tako je i ova tužba podnijeta 2004. godine, a postala je pravomoćnom nakon donošenja tog zakona. Normalno, nije sudac Daniels donio presudu na temelju vlastitog promišljanja.

Kako objavljuju američki i njima saveznički mediji, dokaz su iskazi iranskih prebjega koji su službovali u Revolucionarnoj gardi i spomenutom iranskom ministarstvu.

Prema tim iskazima, Iran je omogućio nesmetanu cirkulaciju pripadnika Al-Qaide prema Afganistanu bez da su im i pregledavali putovnice. Dokaza o izravnom sudjelovanju u napadu ipak nema.

Ključne riječi

Komentara 27

RE
reborn
12:27 04.05.2018.

Retorika protiv Irana se zaoštrava... Nakon što se nazire kraj rata u Siriji, a Assad će iz njega izaći kao pobjednik, vrijeme je da SAD pokuša na nekom drugom mjestu "ojačati svoje prisustvo". Iran je sljedeći logični cilj. Počelo je prije par dana sa Izraelskom tvrdnjom o Iranskom nuklearnom programu, a sada se nastavlja sa "opravdanjem" prema građanima SAD-a kako je upravo Iran kriv za jedan od najvećih zločina u toj državi. Činjenice? Nebitne, jer rat se pokreće i vodi na osnovu emocija, a ne činjenica.

KI
kimi
12:48 04.05.2018.

Pa zar prvobitno nije jedan od tragova vodio do Saudijske Arabije pa je predsednik lično naredio da se to obustavi?

BI
Bilstein
12:34 04.05.2018.

iranci su shiiti a napad izveli suniti. nema nikakve logike u toj presudi. al Qaida je sastavljena od sunita i oni su se hvalili da su izveli taj napad. amerikanci su stvarno bezobrazni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije