Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Trumpu

Iran prijeti da će zatvoriti glavni morski put nafte

Ilustracija
Reuters/Pixsell
09.07.2018.
u 07:30

Predsjednik Hassan Rohani upozorio je Washington da odustane od pritiska na iranski izvoz te zaprijetio posljedicama.

Ako Iran ne bude mogao izvoziti naftu, neće je tuda prevoziti nijedan tanker. Mi ćemo zatvoriti Hormuški tjesnac pa neka svijet pita Donalda Trumpa zašto će ostati bez naftnih derivata.”

Samo bombardiranje

Zaprijetio je tako Esmail Kowsari, zamjenik zapovjednika baze Revolucionarne garde Sarollah u Teheranu, naglasivši da će “svaki neprijateljski potez SAD-a koji utječe na izvoz iranske nafte biti popraćen adekvatnim odgovorom“. Prijetnja iranske Revolucionarne garde došla je nakon što je umjereni iranski predsjednik Hassan Rohani upozorio Washington da odustane od pritiska na iranski izvoz nafte, prijeteći Washingtonu “posljedicama“, na što mu je glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva Bill Urban odgovorio kako je američka mornarica spremna s regionalnim saveznicima osigurati “slobodu prometa i slobodan protok robe“ u Perzijskom zaljevu.

Nakon što je Trump izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom te, kako je ostao usamljen u svojoj odluci, nije postigao nikakav efekt, odlučio se na radikalniji korak koji bi mogao izazvati novo žarište, pa i rat na Bliskom istoku. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji je od početka tvrdio da je ugovor s Iranom prijevara i da je jedini odgovor bombardiranje, kazao je kako je siguran da će do kraja 2019. iranski režim pasti, kao i da će do kraja studenoga svijet prekinuti kupnju iranske nafte. Bolton je predložio je da američki ratni brodovi u Perzijskom zaljevu blokiraju iranske tankere. Procjenjuje se da Iranci svakodnevno prevoze 2,4 milijuna barela nafte te bi stopiranje prijevoza moglo smanjiti zaradu Iranu za više od 50 milijardi dolara.

Svjetska kriza

Poznato je kako je Hormuški tjesnac, uski pojas Indijskog oceana između Omanskog i Perzijskog zaljeva, čija sjeverna obala pripada Iranu, a južna Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Omanu, strateška točka pomorske trgovine, posebno kad je u pitanju izvoz nafte. Više od 60 posto pomorskog prometa nafte prolazi kroz Hormuz i njegovo zatvaranje moglo bi izazvati naftnu svjetsku krizu te bi, tvrde analitičari, barel nafte mogao dostići cijenu i veću od 200 dolara. Iako je Iran već prijetio zatvaranjem, do sada nije ostvario prijetnje. Međutim, sada je situacija drugačija s obzirom na to da zapovjednik brigade Al Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, general Qasem Sulejmani, kazao kako je sve spremno za zatvaranje i samo čekaju naredbu vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Ali Hamneija.

Ključne riječi

Komentara 13

KO
kordunmoj75
18:18 09.07.2018.

Stace americki ratni brodovi tisucama milja daleko od svoje drzave,hoce teroristi da cjeli svjet okupiraju i da sve sebi prisvoje,Iran treba podrzati i protjerati te terosite iz tih Arapski i Iranski voda,koja su gamad ovi ameri.

DU
Deleted user
10:28 09.07.2018.

Kome će da prete ovi moji vojska u rasulu... I njima otpadaju ko slovencima đonovi ? Nemamo iluzija da će se stanje u Vojsci Srbije popraviti preko noći, ali mi u znamo kako se treba rešiti dobar deo problema. Nekoo namerno ne želi da se problemi reše. Da stvari moraju da se menjaju pokazuju nam podaci koje svakodnevno obrađuje analitički tim Vojnog sindikata Srbije. Vojsku napušta dnevno šest njenih pripadnika, vojnika, oficira i podoficira. Odlaze najiskusniji koji su školovani u vojnim školama koje danas više ne postoje i koji su prošli ratove, a ta iskustva su najdragocenija za svaku vojsku. Istovemeno broj samobistava zbog loših uslova i psihičke opterećenosti se povećao zadnjih godina. Rasturaju se porodice. Ljudi jednostavno ne mogu da rade 200 dana godišnje odsutni od kuće za 250 evra- kaže Predrag Jevtić, generalni sekretar Vojnog sindikata Srbije. Sve može da se promeni osim tih ljudi, koji su raznim mahinacijama i finansijskim malverzacijama uspeli da Vojsku Srbije dovedu dotle da vojnici zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti izvrsavaju bušnih čizama i odlatjmerima od vozila. To je deo problema. Novca ima. Treba ga domaćinski preraspodeliti. Imamo apsurdne situacije. Vojniku se ne plaća prekovremeni rad, građani smo drugog reda prilikom lečenja, ne isplaćuje se regres i topli obrok.

Avatar intimus 500
intimus 500
08:04 09.07.2018.

Samo da ovaj put to i naprave ... biti ce jako zabavno 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije