Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije 40 godina

Iran prije islamske revolucije: Žene u minjacima i s pravom glasa

13.10.2022.
u 21:06

Kao i Atatürk u Turskoj, Pahlavi je poduzeo niz reforma usmjerenih na transformaciju Irana u suvremenu zapadnjačku naciju. Uložio je napore u sekularizaciju zemlje, a jedan od načina za postizanje tog cilja bila zabrana nošenja vela u javnosti

Komentara 2

PA
Pasdaran
04:06 14.10.2022.

Pravo glasa imaju i danas, uz razliku što prije revolucije glasovi nisu puno vrijedili jer je vladala proamerička diktatura. Glede odjeće, svega 4000 od 20 milijuna odijevalo se zapadnjački, uglavnom na sjeveru metropole i uključujući strance, a 90% žena nosilo je čadore tj. najzatvoreniji tip iranske odjeće. Danas se odijevaju puno ležernije i atraktivnije, nije teško potražiti fotografije djevojaka s gradskih ulica. Nadalje, prije revolucije svega četvrtina žena je bila pismena, a danas Iran ima više inženjerki od SAD ili EU4 države zajedno. Najpopularnije Iranke današnjice su svjetski proslavljene matematičarke poput Mirzahani, arhitektice poput Aragijan, umjetnice i režiserke, prije su to bile pevaljke, kao u nekim nerazvijenim državicama današnjice. To što američka propaganda pokušava izvrnuti realnost, druga je priča.

SJ
Sivi_Jastreb
21:22 13.10.2022.

Sta znaci zene u minican da im se vidi nesto..Da hodaju polu gole ko ove nase krscanke spavaju skin stignu..One su ruglo postale ajme sta im rade muslici daju im praska malo..U crkvi minic se nosi .Zena je da drzi malo do sebe ne narikace..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?