Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iran

Iran predstavio balističku raketu nove generacije

Photo by SpaceX on Unsplash
13.08.2018.
u 14:52

'Kao što smo obećali našem dragom narodu, ne štedimo truda u jačanju kapaciteta balističkog programa naše zemlje'

Iranski ministar obrane predstavio je u ponedjeljak balističku raketu nove generacije, izvijestila je novinska agencija Tasnim bliska konzervativcima i precizirala da se radi o modelu Fateh Mobin kratkog dometa.

"Kao što smo obećali našem dragom narodu, ne štedimo truda u jačanju kapaciteta balističkog programa naše zemlje", rekao je general Amir Hatami.

Nova verzija je "100 posto proizvedena u Iranu, ona je brza, okretna, teško uočljiva i precizna", istaknuo je general Hatami te obećao "Svakog dana jačat ćemo našu balističku moć".

Upravo je balistički program Irana osjetljivo pitanje u odnosima Teherana i velikih sila, posebice Sjedinjenih Država, ali iranske vlasti ističu da je taj program nadasve važan u nestabilnoj situaciji u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u svibnju povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između velikih sila i Irana, pozvao je na sklapanje novog sporazuma koji bi ograničio balističke kapacitete Irana te njegovu sposobnost da intervenira u regiji. Nakon povlačenja iz sporazuma SAD obnavlja sankcije Iranu.

Sporazum iz 2015. predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za jamstvo da Teheran neće izraditi atomsko oružje.

>> Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 18

NO
nogogaz
15:36 13.08.2018.

Bravo Iran! Gospodarstvo je prezivilo sankcije, kakve nebi ni eu ni sad ni japansko gospodarstvo. A dok mu prijeti sotonski izrahell koji ima neprijavljeno nuklearno oružje, ima iran pravo da se priprema na domovinski rat.

Avatar superhik74
superhik74
17:40 13.08.2018.

Eto "nerazvijeni" Iran svaki dan razvije nesto novo, a mi konobari i kuhari razvijamo divljenja (zavist) jahtama bjelosvjetskih hohstaplera usidrenih ispred nase obale.

DU
Deleted user
23:29 14.08.2018.

Uzlijeću minareti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije