Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE ODGOVOR

Iran obaranjem američkog drona zaprijetio Trumpu

Donald Trump
Foto: Reuters
1/3
21.06.2019.
u 07:12

Obaranje bespilotne letjelice raketom zemlja-zrak pojačalo je tenzije između dvije zemlje i sve je više strahova kako bi u Zaljevu moglo doći do vojnog sukoba između Irana i SAD-a

Naše granice crvena su linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Obaranje američkog drona jasna je poruka Americi. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali spremni smo braniti se, kazao je Hossein Salami, vrhovni zapovjednik iranske Revolucionarne garde, jučer nakon što je ona oborila američku bespilotnu letjelicu. Salami je istaknuo da je dron povrijedio iranski zračni prostor te da iranska Revolucionarna garda neće tolerirati provokacije koje dolaze od strane neprijatelja.

Napad na tankere

Iransko obaranje američke bespilotne letjelice raketom zemlja-zrak pojačalo je tenzije između dvije zemlje i sve je više strahova kako bi u Zaljevu moglo doći do vojnog sukoba između Irana i SAD-a. Taj je incident prvi napad na američke snage koji je Iran izveo u vrijeme eskaliranja krize nastale američkim nametanjem sankcija Teheranu ranije ove godine i povećanjem broja američkih trupa u Zaljevu.

Napetost između Irana i SAD-a zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte. Iz Perzijskog zaljeva dolaze kontradiktorne informacije o letjelici i njezinu obaranju.

Salami tvrdi kako je američka letjelica RQ-4 Global Hawk američke proizvodnje oborena dok je letjela u iranskom zračnom prostoru, i to u južnoj priobalnoj provinciji Hormozgan.

S druge strane, SAD tvrdi kako je dron američke mornarice bio u međunarodnom teritoriju iznad Hormuškog tjesnaca i nije ušao u iranski zračni prostor. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban rekao je da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. Obaranje američke špijunske letjelice dolazi u vrijeme dok SAD povećava vojnu prisutnost na Bliskom istoku. Neki se analitičari pitaju: ako Pentagon stalno tvrdi kako ne želi nikakav rat s Iranom, zašto onda SAD gomila vojnu silu u Zaljevu i svakodnevno šalje dodatne snage?

SAD je već u Perzijski zaljev poslao udarnu skupinu nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln, bombardere b-52 te amfibijski brod USS Arlington raspoređujući nosač aviona, bombardere i sisteme projektila Patriot. Zadnje raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, uključivat će bojnu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota te druga sredstva za odvraćanje. Za razliku od Pentagona, Donald Trump je zaprijetio da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu. Međutim, nije bio jasan hoće li vojno intervenirati u slučaju da istraga pokaže kako je Iran odgovoran za napad na naftne tankere.

Jasna poruka Trumpu

Nema sumnje da je Trump pod velikim pritiskom dvaju jastreba, ministra vanjskih poslova Mikea Pompea i savjetnika Johna Boltona, te njegovih saveznika, Izraela i Saudijske Arabije, koji traže bombardiranje Teherana ili nuklearnog postrojenja. Time žele postići zaustavljanje dominacije Irana u regiji i financiranje militantne šijitske vojne formacije u Jemenu, Iraku, Libanonu te palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad. Međutim, obaranje američke špijunske letjelice jasna je poruka Trumpu da je Iran spreman odgovoriti.

Komentara 5

MM
Marko_M
10:06 21.06.2019.

Najbolji dron oboren...

SS
sokac sa drave
10:37 21.06.2019.

Dron je spijunska letilica koja ima zadatak letjeti u neprijateljskom teritoriju snimajuci i skupljajuci vojne podatke neprijatelja.Teorija da je letio u internacionalnim vodama ne drzi vodu .Lazu Amiji cim zinu kako bi ono rekao moj djed Stevan.

MP
miroslav.petkovic.7564
08:39 21.06.2019.

Ameri se igraju rata. Ha ha oborise im Iranci ponos kazu Ameri najbolja letjelica na svjetu..Samo se Ameri-sramote .Tko je vidio Avione dasu pletili. Pucanj u prazno Ameri nista nece napravit a izgubili ponos.Sad ce ih cjeli svjet shvatit neozbiljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije