Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor na sankcije

Iran nastavlja smanjivati svoje obveze iz nuklearnog sporazuma

Hasan Rohani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.09.2019.
u 06:38

Iran je najavio da će početi razvijati centrifuge za ubrzavanje obogaćivanja urana, koje mogu proizvesti gorivo za elektrane ili atomske bombe

Iran je danas priopćio da je odgovarajući na američke sankcije poduzeo korake ka daljnjem smanjenju svojih obveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Iran je najavio da će početi razvijati centrifuge za ubrzavanje obogaćivanja urana, koje mogu proizvesti gorivo za elektrane ili atomske bombe. Teheran negira da želi razviti nuklearno oružje.

"Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obavijestio je u pismu šeficu diplomacije Europske unije Federicu Mogherini da je Iran ukinuo sva ograničenja u svojim aktivnostima nuklearnih istraživanja i razvoja", navela je iranska novinska agencija ISNA riječi glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Abbasa Mousavija.

Prema sporazumu, Iranu je dopušteno ograničeno istraživanje i razvoj naprednih centrifuga, koje ubrzavaju proizvodnju materijala koji se može koristiti za izradu nuklearne bombe. Iran se također složio s ograničenjima na određene istraživačke i razvojne aktivnosti na osam godina.

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao Sjedinjene Države iz sporazuma, tvrdeći da nije dovoljno strog, i ponovno uveo sankcije koje su smanjile prodaju iranske nafte za više od 80 posto.

Iran je odgovorio smanjivanjem svojih obveza i zaprijetio je da će nastaviti s uklanjanjem ograničenja za razvoj svog nuklearnog programa ako europske države, stranke sporazuma, ne učine više kako bi zaštitile iransko gospodarstvo od američkih kazni.

Iran je poručio kako i dalje nastoji spasiti sporazum zaključen u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji je ograničio razvoj iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine sankcija, te je u srijedu dao Europi novi 60-dnevni rok za njegov spas.

Državna televizija izvijestila je da će iranska Organizacija za atomsku energiju otkriti u subotu detalje novih poteza Teherana, kojima će predsjednik Hassan Rouhani ubrzati iranski nuklearni program.

Nove mjere Irana bit će "mirne, pod nadzorom UN-ovog nuklearnog čuvara i reverzibilne" ako europske sile ispune svoja obećanja, izjavio je u srijedu predsjednik Hassan Rouhani.

Komentara 3

Avatar intimus500
intimus500
08:18 06.09.2019.

i bliži se srednjem vijeku :)

Avatar nekakav
nekakav
07:02 06.09.2019.

o kakvim obvezama novinar piše? sporazuma nema, ako je netko zaboravio, amerikanci su proglasili taj dokument nevažećim, 'izašli' iz sporazuma. europske zemlje, potpisnice sporazuma, govore da je sporazum i dalje na snazi, al ga one ne provode, zbog američkih sankcija,, kazni, zbog suradnje sa iranom. ključni dio sporazuma jest skidanje sankcija iranu na trgovinu naftom i još nekim aktivnostima. a to ameri sankcioniraju. znači, sporazuma nema! a kako netko može kršiti obveze, ili smanjivati obveze iz dokumenta, akta, koji ne postoji?!

MA
Matrix5
18:21 06.09.2019.

Zavrzlama na pomolu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije