Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE ZAPADU

Iran lansirao projektile dugog dometa

projektil
AFP
28.09.2009.
u 10:03

Shahab-3 ima domet do dvije tisuće kilometara, može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi ciljeve u Izraelu te baze američke vojske na Bliskom istoku, ali i dijelove Europe, uključujući i Hrvatsku.

Iranska državna televizija Press TV objavila je da je elitna Revolucionarna garda u sklopu vojne vježbe pokusno lansirala Shahab-3 i Sajjil, projektile s najvećim dometom u svome arsenalu.

Iako iz ministarstva vanjskih poslova poručuju da je testiranje tek dio tradicionalne vojne vježbe kojom se svake godine obilježava pobjeda u iransko-iračkom ratu osamdesetih godina prošlog stoljeća, analitičari ocjenjuju da Iran ovim potezom želi pokazati zapadnim silama da je više nego spreman i sposoban reagirati u slučaju napada.

Shahab-3, iako je nominalno projektil srednjeg dometa, od svih iranskih raketa ima najdulji domet; do dvije tisuće kilometara te može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi ciljeve u Izraelu te baze američke vojske u Perzijskom zaljevu, ali i dijelove Europe, uključujući i Hrvatsku. Testirane su i balističke rakete srednjeg dometa Shahab-1 (300 kilometara) i Shahab-2 (700 kilometara).



Iran je prošlog tjedna obznanio da gradi novo, drugo po redu postrojenje za obogaćivanje urana, usprkos zahtjevima iz UN-a da prestane s takvim aktivnostima.

Inače, Iran će u petak poslati svoje izaslanstvo na sastanak s predstavnicima šest svjetskih sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke op.a.) da bi razgovarali o iranskome nuklearnom programu za kojeg zapad tvrdi da se razvija u ratne svrhe, a iranske vlasti upravo suprotno, da žele nuklearnu energiju koristiti u mirnodopske svrhe i da je korištenje nuklearne energije njihovo pravo koje im nitko ne može oduzeti.

Ključne riječi

Komentara 321

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:26 28.09.2009.

Jučer je bila Republikanska garda a danas Revolucionarna garda... Imate vi uopće pojma o čemu pišete?

SM
smolo
13:13 28.09.2009.

Ma najebali su ga ti Iranci, a i sami vide sta im se sprema.Izraelci ce ih bombardirati samo je pitanje trenutka.Ameri i zapad precutno ce sve odobriti.Pa tko da nevjeruje teoreticarima zavjere,kad su u pravu.

SE
Seth
10:55 28.09.2009.

Jaao, 100% će nas gađat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije