Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navodna uhićenja

Iran kaže da je razotkrio američku mrežu kibernetičke špijunaže

Donald Trump
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
17.06.2019.
u 17:45

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te pojačava sankcije kako bi okončao izvoz sirove nafte iz Irana i ugušio tamošnje gospodarstvo.

Iz Irana su u ponedjeljak rekli kako su razotkrili veliku mrežu kibernetičke špijunaže koju je navodno vodila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) te kako je nekoliko američkih špijuna uhićeno u različitim državama kao rezultat ove akcije.

Tenzije između SAD-a i Irana rastu nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka napao dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, ključnoj naftnoj izvoznoj ruti. Iran je zanijekao umiješanost.

"Iranske obavještajne agencije nedavno su razotkrile i raspustile jednu od najkompliciranijih mreža kibernetičke špijunaže CIA-e koja je imala važnu ulogu u operacijama te agencije u brojnim državama", rekao je u ponedjeljak tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, Ali Shamkhani.

"Informacije o razotkrivenim mrežama podijelili smo sa saveznicima što je dovelo do identifikacije i uhićenja obavještajnih agenata CIA-e", citirala je Shamkhanija državna televizija IRIB.

Nije rekao koliko je točno agenata CIA-e uhićeno i u kojim zemljama.

Shamkhani je, bez detaljnog objašnjenja, rekao kako su neke informacije o slučaju Sjedinjenje Države već objavile, te bi ih Iran sada mogao objaviti radi podizanja javne svijesti o slučaju.

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te pojačava sankcije kako bi okončao izvoz sirove nafte iz Irana i ugušio tamošnje gospodarstvo.

SAD je razmjestio skupinu nosača zrakoplova i bombardere te objavio planove za slanje 1,500 vojnika na Bliski Istok, čime je dodatno potaknuo strah od sukoba.

Trump:"Kritizirali su me jer se Kraljica previše zabavljala"

Donald Trump
1/6

Komentara 4

ST
stanoe
22:03 17.06.2019.

Pokazimo svoju neovisnost, i da nismo tamo podguzne muhe i slugeranje zapada, SAD, EU, i jos po nekoga. Uhitimo nekog americkog spijuna i osudimo ga za to na nekoliko godina strogog zatvora, pokazimo svoju neovisnost! Ili mi svoju neovisnost pokazujemo samo kada su u pitanju srbi? Oni su isti, ni u Srbiji ni bilo gdje u bivsoj SFRJ niko ne smije uhvatiti i osuditi za spujunazu velike sile bilo koga. Zato je Iran stvarno neovisan jer ih je uhitio.

PA
Pasdaran
16:57 19.06.2019.

Tako treba!

Avatar intimus500
intimus500
06:35 18.06.2019.

Ajatulah i njegovi su ovih dana intenzivirali u konzumaciji domacek hasisa ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije