Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHERAN IZAZIVA WASHINGTON

Iran će za vježbu gađati lažni model američkog nosača aviona

IRAN-NAVAL MANEUVERS-SEA OF OMAN
Foto: /DPA/PIXSELL
1/2
28.07.2020.
u 23:52

Korištenje lažnih američkih ratnih brodova postalo je uobičajeno sredstvo obuke u Iranu

U sve napetijoj situaciji između Irana i SAD-a u Perzijskom zaljevu, tijekom vježbi za mogući rat, Iran je premjestio model američkog nosača aviona u strateški Hormuški tjesnac. Po svemu će ga sudeći koristiti za vježbanje gađanja u sklopu ratnih igara u prolazu koji ima strateško važno značenje za svjetski izvoz nafte.

Korištenje lažnih američkih ratnih brodova postalo je uobičajeno sredstvo obuke iranske Revolucionarne garde i njezinih mornaričkih snaga – tako je bilo i 2015. kad su iranske rakete gađale model koji nalikuje na nosač Nimitz. Iran, koji se protivi prisutnosti američkih i zapadnih snaga u Perzijskom zaljevu, redovito održava mornaričke ratne vježbe u tjesnacu kroz koji prođe 30 posto ukupnog izvoza sirove nafte i drugih naftnih derivata koji se prevoze morem.

Napetosti između Irana i SAD-a narasle su od 2018. kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa šest svjetskih sila te je uveo sankcije zbog kojih je iranski izvoz nafte naglo opao. Tenzije su dodatno porasle nakon ubojstva generala Qasema Soleimanija početkom ove godine. Iranska Revolucionarna garda u travnju je rekla da će Iran uništiti američke ratne brodove ako zaprijete sigurnosti zemlje.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
07:22 29.07.2020.

čemu rakete, kad američki brodovi strahuju najviše od ribarskih brodova, kontejnerskih...?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije