Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ DRŽAVE

Irak će se raspasti na 3 dijela: Suniti, šijiti i Kurdi šire svoja područja interesa

Irak
Foto: Jelena Vuković
1/4
21.06.2014.
u 10:45

Sve tri strane imaju svoje partnere na međunarodnoj sceni

Dok se vladine snage bore s ISIL-om za kontrolu nad Tal Afarom i rafinerijom Baiji, dok premijer Maliki očajnički traži bilo kakvu pomoć, uključujući i zračne napade američkog ratnog zrakoplovstva, što Bijela kuća zasad odbija, sve je izglednije da se Iraku kao cjelovitoj i jedinstvenoj državi približio kraj. Donedavno relativno kompaktna država, vrlo će se vjerojatno raspasti, i to ne na dva, već na tri dijela.

Kurdi koriste priliku

Sunitski ekstremisti okupljeni oko terorističke organizacije ISIL, poznate po svojoj okrutnosti i ekstremizmu zbog kojeg ga se odrekla čak i Al-Qa’ida, već sada kontrolira znatan dio teritorija na području središnjeg Iraka, a to područje šire doslovno iz dana u dan. Dobro obučeni i vrlo motivirani borci ISIL-a borbeno su nadmoćnija formacija u odnosu na demoralizirane iračke vojne postrojbe, koje su dobar dio bojišta, poput grada Mosula, u kojem je i počela sunitska ofenziva, panično napustili bez ozbiljnije borbe. Ipak, na strani sunita nisu samo teroristi ISIL-a.

– Borci ove skupine jesu oštrica sunitskih snaga, no ne i jedine postrojbe koje se sada bore protiv vlade u Bagdadu. Tu su i plemena sunitskih Arapa, tu je i časnički kadar izašao iz vojske. Što se sada događa svojevrsna je kazna sustavnom zanemarivanju sunita u Iraku, koje šijitska vlada premijera Malikija provodi već godinu i pol dana – kaže vojni analitičar Igor Tabak. Borbe sunita i šijita možda su najbolje iskoristili Kurdi na sjeveru države, koji posljednja zbivanja koriste kako bi učvrstili svoju vlast i pripremili se za stvarno formiranje svoje samostalne države. Ovladali su gradom Kirkukom te proglasili kraj one države Irak koju smo do sada znali.

Kurdi već dugo vremena imaju svoju punu autonomiju na sjeveru, svoju vladu, vojsku, pa čak i svog ministra vanjskih poslova. A sada su sve to spremni i formalizirati na međunarodnoj sceni.

Gotovo je paradoksalno, ali u tom im najviše pomaže njihov, donedavno najveći neprijatelj – Turska. Transformacija Turske iz neprijatelja u jednog od ključnih kurdskih saveznika već je pri kraju, a za to Ankara ima jako dobre razloge. Prije svega, s Kurdistanom već sada Turska ostvaruje osam milijardi dolara trgovinske razmjene više nego s ostalim dijelovima Iraka. Preko Turske Kurdi izvoze naftu s nalazišta koja su pod njihovom kontrolom. I na kraju, dok je Kurdistana, Turska neće graničiti s dijelovima Iraka koje kontrolira ISIL.

Malikijeve uzdanice

Ni vlada u Bagdadu se ne predaje. Koliko god suniti i ISIL imali podršku Saudijske Arabije, Katara ili Kuvajta, a Kurdi podršku Turske, irački šijiti mogu se pouzdati u pomoć Irana i Sirije. Iranski je predsjednik najavio kako će Iran pomoći u zaštiti svetih šijitskih mjesta poput Karbale, Najafa ili Samare, a sirijski su zrakoplovi već udarali po postrojbama ISIL-a u Iraku. Na djelu je komadanje zemlje, a svi interesni blokovi pokušavaju prigrabiti što veći i što bolji dio sada već de facto nepostojeće države.

Komentara 42

Avatar sinnovak
sinnovak
11:49 21.06.2014.

Od svog rođenja do danas čujem,vidim i slušam neprestano o sukobima zaraćenih plemenskih zajednica na Bliskom istoku, valjda je došlo vrijeme da ih se pusti da na svoj način razriješe međusobne konflikte bez uplitanja interesnih moćnih politika.

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
12:30 21.06.2014.

Sjecam se kad je Iracki dinar bio jaci od dolara .... Za sve je kriv Kristofor Kolumbo i Amerigo Vespucci koji su otkrili novi svijet Ameriku zemlju u kojoj je nad 99% starosjedioca izvrsen genocid, u zemlji u koju susu uvezeni milijuni crnih robova koji su iskoristavani do nemilosti i smrti, zemlji koja je samo u 20 stoljecu bombardirala, otrovala i pobila jos oko 100 milijuna bespomocnih tamnijih ljudi za svoje resurse i prisilni robovski rad. Broj zrtava u imperijalistickim direktnim i indirektnim osvajanjima drugih drzava, U zemlji u kojoj si daje za pravo imati monopol na izdavanju novca tiskati novcanice i davati vam ih na dug i drzati vas u robstvu kapitala

AP
apolon
10:53 21.06.2014.

Da! Nažalost, raspad Iraka je neminovan a SAD samo implicitno pokazuje da je spreman prihvatiti takvo stanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije