Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNITSKI POBUNJENICI

Irački militanti brzo napreduju, iz Mosula pobjeglo 500.000 ljudi

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
11.06.2014.
u 21:28

Pobunjenici su nakon Mosula zauzeli Tikrit, nedaleko od kojeg se rodio Sadam Husein

Zaoštrava se situacija u Iraku. Nakon Mosula, sunitski pobunjenici danas su zauzeli Tikrit, grad koji je od Bagdada udaljen samo 150 kilometara. 

Pripadnici Islamske države Irak i Levant, organizacije povezane s Al-Kaidom, vrlo brzo napreduju u borbi protiv šijitske vlade, a s ciljem stvaranja sunitskog kalifata na granici Iraka i Sirije. Trenutno kontroliraju između 10 i 15 posto iračkog teritorija, ne računajući Kurdistan.

Prije Tikrita militanti su na sjeveru zauzeli Mosul, s 2 milijuna stanovnika drugi najveći grad u Iraku. Grad i okolno područje nakon osvajanja napustilo je oko 500.000 ljudi, od kojih su mnogi potražili zaklon u Kurdistanu. Militanti su u Mosulu za taoce uzeli 80-ak turskih državljana, među njima i turske diplomate koji su iz konzulata odvedeni na nepoznato mjesto.

Sigurnosni izvori kazuju da su militanti danas s više od 60 vozila ušli u Tikrit, nedaleko od kojeg se rodio pokojni irački diktator Sadam Husein. Pobunjenici su zauzeli zgradu lokalne vlade na koju su postavili crnu zastavu Islamske države Irak i Levant, a nakon preuzimanja kontrole oko 100 boraca pomolilo se u središtu grada.

- Iznenadili su naše snage koje nisu očekivale da će pobunjenici koristiti policijska i vojna vozila Humvee. Mislili smo da je bila riječ o vladinim snagama te je bilo prekasno da ih zaustavimo - rekao je policijski kapetan koji je iz Tikrita pobjegao u Samarru.

- Borimo se protiv vragova, a ne običnih ljudi - dodao je.

Militanti su zauzeli i Baiji, sjedište najveće iračke rafinerije nafte koja opskrbljuje većinu iračkih provincija, uključujući i Bagdad. U srijedu su blizu Riyadha ubili deset vojnika i policajaca.

Irački premijer Nouri Maliki obećao je da će se boriti protiv džihadista. Pad Mosula nazvao je urotom te je poručio da će kazniti one pripadnike sigurnosnih snaga koji su pobjegli bez pružanja otpora.

Komentara 12

AP
apolon
22:38 11.06.2014.

Islamski militanti ušli su u Irački grad Mosul na američkim vozilima humwe-jima ,vozila koja su Ameri poklonili militantima da u Siriji ratuju protiv Assada. Ne samo da postoji mogućnost da se dočepaju veće količine oružja već se to dogodilo, naime oružja već se to dogodilo, naime u Mosulu je bilo stacionirano (po snimkama ) barem 15-20 modernih helikoptera tipa UH 60 "Black Hawk " ...kako su očito,ameri jako spametni u geopolitičkim analizama i projekcijama ne bi bilo čudno da su ostavili i kojeg instruktora ,da se militanti ne muče sa njima!

KI
Kissinger
22:19 11.06.2014.

posljedice amerskog biznisa.slično se dešaqva i u libiji(bengazi) svaki dan desetci mrtvih.daj pišite malo o libijskoj sreći bez pokojnog gadafija.

DU
Deleted user
22:05 11.06.2014.

Ček malo da se ti militantni domognu američke vojne opreme koje tamo ima na tisuće vrijedne par milijardi dolara. Sve od tenkova pa do oklopnih vozila stoji u pustinji. Više o toj opremi pronađite na internetu sa kojom ameri muku muče jer je ne mogu odvesti odande.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije