Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRGINMOST

Irac na biciklu prolazi 5400 kilometara kako bi skupio pomoć za hrvatsku udrugu

Foto: Danijel Prerad
1/3
14.07.2021.
u 15:00

Udruga sa središtem u Vrginmostu se bavi promoviranjem volonterstva te se brine o djeci i mladima na ovom području

Irac Martin McGouran, 22. svibnja je biciklom krenuo na 5.400 dugi put od Irske do Turske kako bi skupio pomoć za udrugu "Suncokret - centar za razvoj zajednice" iz Hrvatske.

Udruga sa središtem u Vrginmostu se bavi promoviranjem volonterstva te se brine o djeci i mladima na ovom području,a Martin je ovih dana stigao u Vrginmost, koji se nalazi na nekih pola njegova puta.

- Suncokret djeluje od 2003. i radimo s cijelom zajednicom, ali najznačajnije su nam aktivnosti za djecu i mlade, neformalna učenja, te projekti i programi mobilnosti. Kroz razne programe svake nam godine dođe od 100 do 200 stranih volontera koji onda ovdje organiziraju radionice za djecu i mlade iz Gvozda. Tako su ovdašnja djeca odlično naučila engleski jezik jer ga praktički svakodnevno pričaju s našim volonterima- kazuje Maja Turniški, koordinatorica volontera u "Suncokretu" i koja vodi udrugu zajedno s Predragom Mraovićem.

Foto: Danijel Prerad

Martin McGouran je u Gvozdu volontirao 2014. godine te se odlučio na pomoć udruzi koja se nalazi na području stradalom u potresu, ali i koju je pogodila koronakriza koja je smanjila aktivnosti i programe, a time i izvore financiranja udruge.

- Vrginmost me podsjeća na moj dom, Belfast, jer različiti ljudi iz različitih sredina moraju živjeti jedni s drugima na istom mjestu, dok imaju različita uvjerenja i "polažu pravo na zemlju". U Belfastu imamo puno inicijativa među zajednicama, što "Suncokret" također pokušava učiniti okupljanjem djece s obiju strana. Djeca ovdje uče praktične vještine kao što su umjetnost i obrt, izražavanje, uče ih toleranciji i prihvaćanju, rekao je Martin McGouran koji je inače medicinski tehničar na onkološkom odjelu dječje bolnice Great Ormond Street Hospital u Belfastu.

Foto: Danijel Prerad

Maja ističe kako je Martin i ranije skupljao novac za Suncokret, a ovaj put želi prikupiti 1000 funti. Na svakih doniranih 10 funti, on će uplatiti još jednu. Donacije se mogu uplatiti preko linka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije