Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazano osam letova

Ipak štrajk, ali u Ryanairu

Albin Hotić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
09.08.2018.
u 19:07

Županijski sud u Zagrebu proglasio je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonitim jer smatra da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri

Županijski sud u Zagrebu presudio je da je štrajk koji su najavili iz sindikata Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nezakonit. Na sudu su nakon dva ročišta i saslušanja svjedoka zaključili da sindikat nije pregovarao s upravom CA o novom kolektivnom ugovoru u dobroj vjeri i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

U obrazloženju odluke navodi se da je sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora. Da je sindikat imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud smatra da bi nastavio pregovore nakon odustanka od njih u studenome 2017. budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018.

Odvjetnik sindikata ORCA Albin Hotić kaže da je sud donio takvu odluku zbog izostanka sindikata sa ta tri sastanka, ali napominje da su se pregovori odvijali i prije i poslije toga. ORCA će se na tu odluku Županijskog suda žaliti Vrhovnom sudu, a odluka o toj žalbi, procjenjuje Hotić, mogla bi biti donesena do 1. rujna.

Iz uprave CA pozdravili su odluku Županijskog suda o štrajku koja, kako su naveli, na vrhuncu turističke sezone kompaniji i dalje omogućava obavljanje redovitog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta.

No sutra mnogi putnici jedne druge aviokompanije neće uspjeti doći do svojih odredišta. Naime, piloti Ryanaira iz Njemačke, Irske, Švedske i Belgije sutra će stupiti u jednodnevni štrajk jer traže veće plaće i bolje uvjete rada.

A to će se odraziti i na oko 1350 putnika te aviokompanije na letovima u Hrvatsku i iz Hrvatske. Zbog štrajka su tako zasutra otkazana dva Ryanairova leta iz Frankfurta i jedan iz Charleroia u Pulu kao i letovi iz Pule prema tim destinacijama. U Zračnoj luci Pula procjenjuju da je na tim letovima trebalo biti oko 1000 putnika.

U Zračnoj luci Zadar pak do danas su dobili najavu otkazivanja dva leta, i to na liniji Bremen - Zadar - Bremen, a na kojima je trebalo biti oko 350 putnika. Zadarski aerodrom inače ima više linija Ryanaira, ali su pokrivene zrakoplovima te kompanije iz zemalja u kojima neće biti štrajka ili zrakoplovom kojem je baza baš u Zadru.

Croatia Airlines

Albin Hotić
1/8

Komentara 4

AA
Aartur
21:11 09.08.2018.

Ryanair je EU kompanija, isto kao i Croatia Airlines. Tužiti i Županijski sud i Upravu Croatie Airlines Europskom sudu pravde, ne mogu za jednu članicu vrijediti zapadnoeuropske pravne norme, a za drugu sjevernokorejske.

DU
Deleted user
22:31 09.08.2018.

Ne slažem se s nikakvim zabranama, pa ni s ovom, no ajmo realno pogledati. Tko uopće zna što sindikati zapravo traže. CA je tvrtka s najvišim primanjima u Hrvatskoj. Kolektivni ugovor je istekao, no zadržana su sva prava iz starog do potpisivanja novog, no oni 20 mjeseci pregovaraju, al nisu spremni na nikakav ustupak. Znači sve ili ništa, al u dobroj vjeri.

MI
midea
20:38 09.08.2018.

sud= HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije